KRONŠTAT – Ruski predsednik Vladimir Putin oprostio se danas, posle ture brodom do Kronštata, od afričkih lidera koji su učestvovali na samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.

“Zahvaljujući našem prijateljstvu i našim odnosima, uspeli smo da sa vama održimo ove trodnevne aktivnosti i da izgradimo dobru bazu za dalje napredovanje. Sve što smo dogovorili biće realizovano”, poručio je Putin u Muzeju pomorske slave, prenosi TASS.

On je podsetio da su u Kronštatu nekada bile smeštene glavne snage Baltičke flote, te da su one trenutno raspoređene u Kalinjingradu.

Među zvaničnicima koji su učestvovali u obilasku brodom bili su predsednici Konga, Eritreje i privremeni predsednik Burkine Faso, kao i šefovi delegacija Sudana, Tanzanije i Ekvatorijalne Gvineje.

Samit Rusija-Afrika održan je u Sankt Peterburgu 27. i 28. jula, a glavni slogan samita je bio “Za mir, bezbednost i razvoj”.

Putin je, tokom samita, rekao da su afrički lideri pokazali političku volju, nezavisnost i zainteresovanost za razvoj saradnje sa Rusijom i da Moskva to ceni, dodavši da je planirano uspostavljanje novog rusko-afričkog mehanizma za koordinaciju po pitanjima bezbednosti.

indeksonline.rs/Tanjug