BEOGRAD – Albanski premijer Edi Rama rekao je da se ne sme dozoliti da na Kosovu dođe do eskalacije situacije koja ne bi mogla da se zaustavi i da mora doći do zajedničkog stanovišta da se proces dijaloga nastavi.

“Sada još može da se kontroliše situacija i jasno definisane tačke za deesklaciju koje je odredila međunarodna zajednica moraju da se primene bez postavljanja pitanja”, istakao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara albanskog Top čenela da li su se Ramine brige da bi sever KiM mogao da se pretvori u Donbas umirile.

Rama je rekao da će da ponovi ono što je već jasno rekao da put napred nije da se pojačaju tenzije, već put dijaloga i put dogovora koji se zasniva na dogovoru koji proizilazi iz francusko-nemačkog plana.

“Ne želim da ponavljam ono iz Prištine, ali da niko ne treba da potceni rizik eskalacije tenzije do te tačke kada ćemo se naći u takvoj situaciji da naoružani pokreti mogu da preduzmu nesto što ne smemo da dozvolimo da se desi. To bi nas dovelo do situacije koja je uporediva sa Donbasom, i da bi se stvorila teritorija u okviru regiona, koja bi dovela do posledica nezamislivih razmera i da bi bilo nemoguće vratiti situaciju na stanje kakvo je bilo”, rekao je Rama.

On je istakao da je za sada situacija takva da još može da se kontroliše.

Tanjug