Naslovna srbija Beograd Rasim Ljajić sa delegacijom položio venac na spomenik narodnom heroju Žikici Jovanoviću...

Rasim Ljajić sa delegacijom položio venac na spomenik narodnom heroju Žikici Jovanoviću Špancu

Delegacija SDP Srbije, koju je predvodio predsednik stranke Rasim Ljajić, položila je danas venac na spomenik narodnom heroju Žikici Jovanoviću Špancu u Beloj Crkvi kod Krupnja, povodom obeležavnaja 7. jula – Dana ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

“Antifašizam je jedna od ključnih vrednosti, na kojoj je bazirana politika SDP Srbije” – naveli su iz te stranke.

Pošto se više ne slavi kao državni praznik, ovaj datum danas obeležavaju uglavnom predstavnici Saveza udruženja boraca narodnoslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR), SDP Srbije i lokalnih vlasti.

Ko je Žikica Jovanović Španac?

Rođen je u Valjevu 1914. Po završetku srednje škole upisuje studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U to vreme radio je kao novinar Politike, odakle je izbačen 1936.

U 21. godini priključio se tada ilegalnoj Komunističkoj partiji Jugoslavije. Već sledeće godine je, kao dobrovoljac, otišao da se pridruži borcima u Španskom građanskom ratu – otud mu nadimak Španac.

„Majko, ja nisam mogao ostati slep i gluv za bolove i dozive čovečanstva. Ja to nisam mogao. Ja volim čoveka. Ti si mi udahnula tu ljubav. Razumi to i, molim te, oprosti mi što sam ti naneo bol. Tebi i ocu…”, citira SUBNOR Jovanovićevo pismo majci.

Vratio se u Jugoslaviju pre izbijanja rata i učestvovao u demonstracijama protiv potpisivanja Trojnog pakta.
Iako se decenijama govorilo o „prvoj ustaničkoj puški“, Žikica je koristio pištolj.

„Nosio je dva pištolja na bokovima, kao i svi komesari iz španskog rata“, navodi se u biografiji.

indeksonline.rs

Exit mobile version