KIJEV/MOSKVA – RUSIJA PLANIRA da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

“Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv”, rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters.

Ruski zvaničnici su više puta kritikovali zapadne zemlje za isporuku oružja Ukrajini, tvrdeći da rizikuju produžavanje sukoba i izazivanje dalje eskalacije, navela je agencija.

UKRAJINI BI KORISTILA nabavka američkih raketa dugog dometa ATACM, izjavio je danas Rendi Džordž, kandidat predsednika SAD za načelnika generalštaba američke vojske.

“Rakete ATACM su sjajne. Toj e odličan raketni sistem. Dakle, on bi omogućio napadanje dubljih cijljeva”, rekao je Džordž, trenutno zamenik komandanta Generalštaba američke vojske, prenosi Rojters.

Upitan da li bi oni bili od pomoći Ukrajini, kratko je odgovorio: “Da”.

Njujork tajms je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se unutar Bajdenove administracije vodi “tiha debata” o tome da li Ukrajini treba poslati rakete ATACM i nekoliko vođenih raketa zemlja-zemlja.

ŠEF DIPLOMATIJE MAĐARSKE Peter Sijarto izjavio je danas da je NATO uspešno izbegao pretnju eskalacije rata, pošto Ukrajina nije dobila ni poziv ni raspored za ulazak u NATO dok ne ispuni sve neophodne uslove.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Sijarto je pozdravio “pobedu odgovornosti”, dodajući da će Ukrajina morati da se zadovolji sa “skromnim rezultatom u odnosu na određena očekivanja”.

Sijarto je rekao da je jedini napredak postignut u odnosima Ukrajine i NATO-a na samitu odluka da se Komisija NATO-Ukrajina unapredi u Savet NATO-Ukrajina.

Tanjug