BRISEL – Belgijski sud osudio je šestoricu muškaraca za ubistvo i još dvojicu za terorizam u vezi sa islamističkim bombaškim napadima 2016. godine u Briselu, kada su poginule 32 osobe.

Šestorica od 10 optuženih proglašeni su krivim za ubistvo i pokušaj ubistva u terorističkom činu, zbog učešća u dva bombaška napada na briselskom aerodromu i bombaškom napadu na gradski metro 22. marta 2016, prenosi Rojters.

Njih šestorica i još dvojica osuđeni su i zbog ušešća u aktivnostima terorističke organizacije, dok su dva muškarca oslobođena optužbi.

Odvojena ročišta za određivanje kazne biće održana u septembru.
Jedan od osuđenih je i Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni u suđenju za terorističke napade u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi, koji je nakon tih napada pobegao u Brisel, gde je uhapšen četiri dana pre napada u tom gradu.

Među ostalim osuđenicima su i Mohamed Abrini, koji je otišao na briselski aerodrom sa dvojicom bombaša samoubica, ali je pobegao ne detonirajući svoj kofer sa eksplozivom, i švedski državljanin Osama Krajem, optužen da je planirao da bude drugi bombaš u napadu na briselski metro.

Osama Atar, koji se smatra vođom grupe i za koga se pretpostavlja da je ubijen boreći se u redovima Islamske države u Siriji, takođe je osuđen, navodi agencija.

Abdeslam, Abrini, Krajem i Atar su, takođe, među šestoro osuđenih za napade u Parizu u novembru 2015.

Dvanaest članova porote suda u Briselu donelo je odluku nakon dve nedelje u izolaciji, na kraju sedmomesečnog suđenja u bivšem sedištu NATO-a, specijalno postavljenom za slučaj bombaških napada u Briselu.

Kako navodi Rojters, članovi porote sedeli su licem okrenuti prema optuženima, uz prisustvo policije.

indeksonline.rs/Tanjug