Kako nam se približava početak Svetskog prvenstva u košarci, tako i napetost i nestrpljenje sve više rastu jer svi očekuju da reprezentacija Srbije pruži svoju najbolju partiju u prethodnih nekoliko godina, i navijačima donese mnogo radosti kao što su to činile generacije košarkaša pre njih. Do početka najvažnijeg košarkaškog takmičenja u ovoj godini ostalo je mesec dana, a čini se da je i pre zvanične objave spiska talas euforije krenuo da zahvata sve ljubitelje košarke u Srbiji.

Mnogi se pitaju koji su dometi naše reprezentacije na predstojećem Svetskom prvenstvu. Naravno da svi očekuju da selekcija Srbije dogura što je dalje moguće, ali nešto slabije igre u poslednjih nekoliko godina ostavljaju određenu dozu opreza kada su prognoze u pitanju. No, FIBA je krajem juna objavila svoju novu prognozu favorita na kojoj se Srbija nalazi na veoma dobrom osmom mestu, te je pretpostavka da će i ovo između ostalog uticati na to kakve će biti Mundobasket kvote, a što će opet dosta govoriti u tome kako nas drugi trenutno vide.

Selektor Pešić je posle određenog čekanja konačno saopštio prošireni spisak igrača, te je sa tim rešena i misterija oko Nikole Jokića koja je sve verovatno najviše i zanimala. On će nažalost propustiti ovo Svetsko prvenstvo, ali se svi iskreno nadaju da će biti spreman već za Olimpijske igre u Parizu ako se naša ekipa kvalifikuje za to takmičenje. Na spisku nema ni Vase Micića, a nešto ranije je već bilo poznato da se na njemu neće naći ni Vladimir Lučić ni Nikola Kalinić. No, i pored ovih izostanaka, srpska reprezentacija ima dovoljno dobrih igrača sa kojima će moći da izađe na megdan bilo kome na Svetskom prvenstvu.

Kapitensku traku je preuzeo Bogdan Bogdanović, i on će predvoditi ovu generaciju košarkaša. On poseduje sve ono što bi trebalo da krasi jednog kapitena, a iskustvo koje nosi iz najjačih utakmica Evrolige i NBA lige će i više nego dobro doći kada se budu “lomile” utakmice. Pored njega, od nešto iskusnijih igrača tu su Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Nemanja Nedović kao i naš prvi centar, Nikola Milutinov. Tu je i Stefan Jović, a svi se nadaju da će on biti u prilici da se priključi reprezentaciji na vreme.

I sastav grupe u kojoj se nalazi Srbiji govori da naša reprezentacija ne bi trebalo da ima problema u tom prvom delu takmičenja. Naši protivnici će biti Južni Sudan, Kina i Portoriko. Iako ne bi trebalo nikoga potcenjivati, ipak bi selekcija Srbije trebalo da ode u takvoj formi na Svetsko prvenstvo da može da pobedi sve ove protivnike, i da se kao prvoplasirana plasira u narednu rundu. Tamo je čeka ukrštanje sa drugom grupom u kojoj su Italja, Dominikanska Republika, Angola i Filiipini, a osim Italije to nisu reprezentacije od kojih bi “orlovi” trebalo da strepe. Naravno, mnogo toga će zavisiti i od toga da li će naša selekcija otići u onom sastavu u kojem će želeti selektor Pešić odnosno da li će nas povrede zaobići. To bi trebalo da bude slučaj i na Svetskom prvenstvu jer ćemo tek u punom sastavu moći da prikažemo našu najbolju košarku. A ona bi trebalo da bude viđena u verovatno najvažnijoj utakmici na Prvenstvu, a to je četvrfinale. No, pre toga je važno da osvojimo prvo mesto i u grupi u drugoj fazi takmičenja kako bi u četvrfinalu izbegli selekciju SAD iako ni oni neće doći sa svojim najboljim igračima. A ako prođemo u polufinale, onda je tek sve moguće.

Iako je primarni cilj plasman na Olimpijske igre, selekcija Srbije bi uvek trebalo da stremi ka najvećim ciljevima, i da proba da i na ovom Svetskom prvenstvu da dođe do što sjajnije medalje.