KIJEV – Pečerski okružni sud u Kijevu odredio je pritvor od 60 dana narodnom poslaniku Opozicione Platforme – Za život Oleksandru Ponomarjovu, koji je osumnjičen za veleizdaju, saopštila je pres-služba Kancelarije generalnog tužioca.

„Generalni tužilac Pečerskog okružnog suda odredio je narodnom poslaniku zabranjene političke partije OPFŽ meru zabrane – pritvor bez prava kaucije“, navodi se u objavi na Telegram kanalu.

U saopštenju se ne navodi ime uhapšenog narodnog poslanika, međutim, agencija Interfaks-Ukrajina došla je do saznanja da je u pitanju je Oleksandr Ponomarjov.

Kako je saopšteno, Ponomarjov je u ponedeljak, na osnovu materijala Državnog istražnog biroa, lično obaveštenda je osumnjičen za izdaju.

Prema rezultatima istrage, poslanik jeprvog dana ruske invazije otišao iz Kijeva u okupirani Berdjansk i ,kako bi spasio svoje bogatstvo i preduzeća u tom gradu, “počeo da sarađuje sa osvajačima”.

Prema operativnim podacima, preduzeća povezana sa njim i dalje obezbeđuju prostorije za upotrebu vojske Ruske Federacije, obezbeđuju im hranu, gorivo i maziva.

Pored toga, dodaje se, lokalni mediji, koji su pod njegovim uticajem, “emituju proruske narative i propagandu, dovodeći u zabludu stanovništvo Berdjanska”.

Kaže se i da je tokom rada sa okupatorima, “poslanik posetio okupirani Krim i Rusku Federaciju”, kao i da ji kasnije, “zbog komercijalnih sporova sa okupatorima”, odlučio da se vrati u neokupirani deo Ukrajine.

indeksonline.rs/Tanjug