RIM/MADRID/ATINA – Italija je danas izdala crveni meteo alarm za 16 gradova zbog veoma visokih temperatura, dok meteorolozi upozoravaju da će temperature dostići rekordne nivoe širom južne Evrope narednih dana.

Na španskom ostrvu La Parma koje pripada Kanarskim ostrvima, u međuvremenu, najmanje 4.000 ljudi evakuisano je zbog šumskog požara, izazvanog visokim temperaturama, koji još nije stavljen pod kontrolu, saopštile su vlasti.

Španija, Italija i Grčka beleže veoma visoke temperature već nekoliko dana što nanosi štetu poljoprivredi, objavio je Rojters.

Novi anticiklon Haron, koji je danas došao u južnu Evropu sa severa Afrike, mogao bi da donese temperature iznad 45 stepeni Celzijusovih u pojedinim delovima Italije početkom naredne sedmice, tako da će biti oboreni toplotni rekordi.

Grčka je zatvorila Akropolj tokom najtoplijeg dela dana u petak radi zaštite turista.

Italijanski ministar zdravlja Oracio Skilači rekao je danas za “Mesađero” da ne preporučuje turistima, posebno starijima, odlazak u rimski Koloseum kada je temperatura 43 stepena Celzijusovih.

Pored italijanske prestonice, na snazi su i zdravstvena upozorenja
u Firenci, Palermu i Bariju.

U Španiji je upozoreno na opasnost od šumskih požara zbog visokih temperatura, a meteorolozi najavljuju od ponedeljka čak i 44 stepena Celzijusovih u dolini Gvadalkivir blizu Sevilje na jugu zemlje.

Najviša zabeležena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusovih,
registrovana na Siciliji pre dve godine, mogla bi biti premašena narednih dana, posebno na italijanskom ostrvu Sardinija, rekli su meteorolozi.

Tanjug