Nastavničko veće Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ danas je okončalo disciplinski postupak protiv maloletnog K.K. i to je poslednja mera koju u skladu sa zakonom ova škola ima.

– Sve ostale aktivnosti vezano za osnovno obrazovanje K.K. a koje je zakonom obavezno, biće u nadležnosti Osnovne škole „dr Dragan Hercog“. Formalno posmatrano K.K. više nije učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar – kaže za Blic ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ovoj odluci prethodila je neophodna i zakonom propisana disciplinska mera ukora. Kako se dečak ubica nalazi u ustanovi zatvorenog tipa, nastavak školovanja može da se odvija kroz školu “Doktor Dragan Hercog”, a koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima lečenja.

Dečak ubica koji je 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja do tog trenutka ostvario je dve trećine časova i po sili zakona on ima uslove za završetak sedmog razreda i ocene. Ova realnost propisana je zakonom jer je osnovno obrazovanje obavezno. Bolna stvarnost je da zbog nezapamćene tragedije devetoro dece neće sesti u školske klupe i ostvariti svoje snove.

Majka tražila da nastavi školovanje
Majka dečaka ubice obratila se pre nekoliko dana institucijama sa zahtevom da se reši pitanje daljeg školovanja njeno dvoje dece. U pismu, majka dečaka ubice ne pominje tragediju u “Ribnikaru” nijednom jedinom rečju, već se obraća za pomoć navodeći da je situacija u kojoj je njena porodica složena.

U pismu, koje je prema saznanjima “Blica” vrlo šturo i nema nijedne emocije, majka dečaka koji je usmrtio devetoro đaka i radnika obezbeđenja navodi da je pitanje obaveznog osnovnog obrazovanja njene dece “otvoreno”. Ona konstatuje da mlađa ćerka, koja je kao i brat pohađala istu školu, ne može da nastavi školovanje u Ribnikaru, a da je sin na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Na rešavanju svih pitanja nezapamćene tragedije za porodice nastradale i ranjene dece, ostale đake škole i Srbiju radi tim Vlade Srbije u kom su angažovana sva nadležna ministarstva i institucije. Praktično od MUP, preko ministarstva prosvete i pravde, do psihijatara i psihologa.

Hospitalizovan je odmah nakon masakra koji je izvršio. Do danas nije pokazao iskreno kajanje. Fotografije vršnjaka i drugara koje je ubio ne želi da gleda jer mu to po njegovom svedočenju izaziva neku nelagodnost. Isprva je po hospitalizaciji bio miran i hladan, a potom je počeo da zahteva da bude pušten jer je, kako navodi “pregledan, normalan i nema više razloga” da boravi u instituciji zatvorenog tipa.

naslovi.net