Kosovska Mitrovica – Od zvanično nenajavljenog stupanja na snagu jednostrane odluke prištinske privremene centralne vlasti o zabrani ulaska srpske robe na Kosmet juče je navršeno tačno dva meseca, a za Srbe su pri kraju zalihe osnovnih životnih namirnica, ponestaje lekova, nema ni beogradske štampe… Uporedo sa „sankcijama” koje je Albin Kurti, premijer privremene prištinskih institucija, na svoju ruku, samovoljno, uveo 14. juna, na svoju agresivnu agendu stavio je i zabranu poslovanja 50 srpskih firmi koje u svom nazivu imaju reč „Srbija”.

Na severu Kosmeta zjape poluprazni rafovi u dućanima, marketima, a prazni su i velemarketi , a vlasnici radnji se dovijaju da srpski narod u četiri opštine – Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – ne bi ostavili bez šećera, ulja, soli, ali i brašna, kao i potrepština koje se koriste u domaćinstvu.

Novinar „Politike” je u radnjama u Kosovskoj Mitrovici zatekao tek pokoju flašu zejtina u skoro svim prodavnicama, šećer skoro identičnog pakovanja „Crvenke” na ambalaži ima deklaraciju da je albanskog vlasnika, dok se još uvek može naći so, koja ponestaje, s obzirom na to da je vreme za zimnicu. Na maloj pijaci ima povrća i voća koje se „dobavlja s juga”, a ono što je primetno jeste da su cene veće bar 30 odsto od nabavnih.

U privatnim apotekama je već vidljivo da se rafovi pune medikamentima s juga, što korisnicima baš i ne uliva poverenje ako se zna da su do sada u apotekarskim radnjama bili samo lekovi farmaceutskih kuća s dugom tradicijom i proverenom tehnologijom.

Iz Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici nedavno su apelovali zahtevajući da se licenciranoj firmi omogući normalan rad jer „bolnici preti humanitarna katastrofa, a bolnička apoteka je prazna”, kao i da se pacijentima omogući pravo na lečenje.

Prazne su i police na trafikama i ispred radnji gde je do pre 60 dana bila beogradska štampa, jer je Kurti stavio zabranu i na novine. Odluka o zabrani ulaska srpske robe, odnosno zabrana ulaska kamionima koji prevoze tu robu, usledila je istog dana kada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca, Albanaca na teritoriji centralne Srbije. Iako su kosovski policajci 26. juna pušteni i istog dana su bili na Kosmetu (pošto im je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu), Kurti je nastavio s jednostranim merama.

naslovi.net