Naslovna FB Glavna Finale koje su svi želeli – Novakova prilika za osvetu

Finale koje su svi želeli – Novakova prilika za osvetu

Serbia's Novak Djokovic returns the ball to Argentina's Tomas Etcheverry during their match at the Italian Open tennis tournament, in Rome, Friday, May 12, 2023. (AP Photo/Andrew Medichini)

Posle rivalstava sa Rafaelom Nadalom, Rodžerom Federerom i Endijem Marijem, posle beskraja mečeva koji su – osim pobede – značili i nešto za budućnost, nismo verovali da će Novak Đoković ikada igrati meč “specifične težine” sa bilo kim drugim.
No, tu smo – baš takav duel igraće večeras sa momkom koji je rođen iste godine u kojoj je Novak postao profesionalni teniser. To ilustruje koliko su poseban i jedan i drugi.

Posle dva sudara na slemovima, eto ih opet na mastersu. Alkaras ne igra dobro, ali to ništa ne znači pred ovakve mečeve – i Karlos je taj materijal koji može da podigne nivo igre kada je najpotrebnije. Inspiracije sigurno neće manjkati.

S druge strane, i Đoković je pokazao nesigurnosti i oscilacije, ali je prošao iskušenja pred Njujork i opet dokazao da je u stanju ekspresno da dostigne radnu temperaturu i formu, uz pomoć golemog iskustva. I da igra s bilo kim drugim, današnje finale možda i ne bi bilo toliko važno.

Ovako, postavljaju se pitanja: kako će Novak reagovati u važnim poenima posle vimbldonskog poraza? Da li će Alkaras osećati pritisak favorita i da li je u stanju da proizvede magiju nakon što se provlači kroz ceo turnir?

Alkaras je proveo znatno više vremena na terenu – sve duele (Tompson, Pol, Pursel, Hurkač) je dobio u tri seta, ali je 16 godina mlađi. Pritom, Novak je imao manje vremena za odmor između polufinala i finala.

– Neki će možda misliti da ću biti umoran u finalu, ali osećam se dobro. Oporavljam se dobro sa svojim timom, osećam se kao da ću igrati prvi meč na turniru – rekao je Španac.

Prema prognozi, trebalo bi da bude oko 33 stepena, što u teoriji više odgovara Alkarasu, prevashodno zbog kik servisa. Sigurno je da će i Novak morati da igra agresivnije i da više rizikuje na drugom servisu, u poređenju sa duelom sa Zverevom.

U Torontu i Sinsinatiju Karlos pokazuje znake nervoze koji jasno govore da se bori sa dosad nedoživljenom vrstom pritiska. Šampionski pedigre donosi i drugačije obaveze, osećaje i odgovornosti. Videćemo može li Novak da ga dovoljno pritisne i da ga gurne do te ivice, tj. da skloni Alkarasu sa lica karakterističan osmeh, osmeh koji je važan faktor u njegovoj igri, koliko god to na prvi pogled neobično zvučalo.

– Neverovatno je da neko kao Novak govori lepe stvari o meni, neko ko je igrao i protiv Rafe i Rodžera kaže da imam delove igre od sve trojice. Ne slažem se u potpunosti, volim da kažem da sam “pun Karlos Alkaras”. Pokušavam da sledim i da stvaram svoj put – rekao je 20-godišnji Španac.

Jedno od pitanje je i ko će dovesti u red svoj forhend? Ni jedan ni drugi neće želeti da odstupe od linije, a Alkaras je ove sedmice mnogo grešio na svom najdražem udarcu, dok je i Đokovićev forhend išao gore-dole.

Biće interesantno videti i kome će publika biti naklonjenija. Alkaras već sada generiše obožavanje bilo gde da se pojavi, ali Novak je naišao na izuzetno topao prijem u SAD posle dve godine odsustva.

– To je neverovatno za naš sport. Broj jedan i broj dva opet idu jedan na drugog u finalu velikog turnira. Verujem da su svi to želeli i očekivali na startu turnira. Tu smo – kaže Novak.

Pozornica je postavljena za još jedan spektakl – Novak Đoković na Karlosa Alkarasa, Sport klub 1 od 22.30.

naslovi.net

Exit mobile version