ZAGREB – Hrvatska danas slavi Dan pobede i Dan hrvatskih branitelja, kao i 28. godišnjicu operacije “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, u kojem je proterano više od 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno.

U Kninu su kod spomenika “Oluja 95” vence položili predstavnici porodica poginulih učesnika u “Oluji”, ratnih vojnih invalida, ratni komandanti i predstavnici udruženja iz Domovinskog rata, kako zvanični Zagreb naziva sukobe 1990-ih u Hrvatskoj, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Andrej Plenković, prenosi Hina.

Na tvrđavi u Kninu podignuta je hrvatska zastava.

Ministar branitelja Tomo Medved ocenio je da je “Oluja” kruna svih bitaka u ratu, navodeći da “veruje da su svi hrvatski branitelji danas, sam hrvatski narod, itekako ponosni”.

Policija je na ulasku u Knin zaustavila pripadnike Udruženja veterana 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban. Članovi tog udruženja, predvođeni Markom Skejom, prethodnih godina su redovno dolazili u Knin i uvek uzvikivali pozdrav “Za dom spremni”, prenosi portal Index.hr.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima dokumentacionog centra “Veritas”, tokom akcije hrvatskih snaga poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Među zločinima koji su se tada dogodili je i bombardovanje, odnosno pucanje po kolonama izbeglih. Najpoznatiji je zločin na Petrovačkoj cesti, kada je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovsta 7. avgusta na putu nedaleko od Bosanskog Petrovca, usmrtio 10 osoba, među njima četvoro dece.

Srbija i Republika Srpska od 2015. godine zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji”, a ove godine Dan sećanja je prvi put obeležen u Republici Srpskoj.

Centralna ceremonija obeležavanja 28 godina od operacije “Oluja” održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Srbije i Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

indeksonline.rs/Tanjug