Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je pad od 13 odsto u drugom kvartalu, a očekuje se nastavak takvog trenda. Kamate na stambene kredite rastu, a cene kvadrata su za naš budžet i novčanik preskupe. Ove godine izdato je znatno manje dozvola za izgradnju i to će na ponudu i cene uticati za godinu, dve, tvrde stručnjaci za nekretnine. Zato smo se i raspitali da li je sada pravi momenat za kupovinu nekretnine ili treba sačekati. To u mnogome zavisi od toga da li stan kupujete za keš ili na kredit.

Pad u oblasti stanogradnje uočljiv je u Novom Sadu gde je sklopljeno čak 38,8 odsto ugovora manje, dok je u Beogradu zabeležen pad od 20 odsto.

Agent za nekretnine u agenciji “City expert” Nikola Čobić kaže za Nova.rs da na tržištu nekretnina trenutno „vlada stagnacija“, koju su agenti očekivali već duže vreme.

„Stagniraju i tražnja i cene trenutno“, kaže Čobić i ocenjuje da je sada dobro vreme za keš kupce da ulažu u nekretnine. Porast cena kvadrata u narednom periodu Čobić ne očekuje, a ističe i da je ponuda nekretnina trenutno solidna.

„Situacija na tržištu je definitivno povoljna, za keš kupce. Očekujem i da narednih nedelja, kako se ljudi vraćaju polako sa letovanja, ponuda i tražnja budu sve bolje“, navodi Čobić.

Čobić čak dodaje da „nije nemoguće“ da u narednom periodu padne cena starogradnje, a da rasta – uopšte neće biti uskoro.

„Pitanje o kretanju cena u narednom periodu je ‘pitanje od milion dolara’ ali ne očekujem rast cena. Ne znam gde bi više rasle“, priča sagovornik Nove.

naslovi.net