ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović, rekao je danas, komentarišući optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je danas da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH koristi svoja ovlašćenja kako bi zaštitio sebe, a kad tim istim ovlašćenjima treba da zaštiti prava jednog naroda u toj zemlji onda – baš nema vremena.

Milanović je ukazao na to da Šmit menja zakone kako hoće i upitao gde je biopre godinu dana kad je bonskim ovlašćenjima mogao da promeni izborni zakon BiH bez kršenja dejtonskog Ustava i spreči da Bošnjaci birajuhrvatskog člana Predsedništva.

On je ocenio da je visoki predfstavnik, da bi zaštitio svoju reputaciju, promenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik uradio krivično delo.

“To se zove kolonijalna uprava ito uništavatu zemlju”, rekao jeMilanovićnovinarima, prenosi Hina.

Milanović je za Šmita rekao da je “penzionisani nemački političar koji je iza sebeostavio nebitan trag, da ga je neko “instalirao za kolonijalnog upravnika u BiH”, da nema mandat Saveta bezbednosti UN i da iza njegovih poteza stoje”neke ambasade u toj zemlji”, apostrofirajući američku.

Milanović je rekao da ga je Dodik u petak pozvao da mu javi za optužnicu.

“Je li to način smirivanja situacijeu BiH, deeskalacije”, upitao je Milanović dodajući da će “nastavitida poziva sve faktore ovog prostora Hrvate, Srbe, Bošnjake darazgovaramobez tih kolonijalnih upravitelja”.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to krivično delo, ako bude proglašen krivim,preti mu kazna u rasponu od šest meseci do pet godina zatvora.

Posebnimzakonom usvojenimu parlamentu RS u junu blokirano je sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH, a taj zakonponištio je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit 1. jula, koristeći svoja ovlašćenja.
On je istovremeno nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se nesprovođenje odluka Ustavnog suda tretira kao krivično delo.

Dodik je odlukuvisokog predstavnika ignorisao i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona o blokadi sprovođenja presuda Ustavnog suda.

naslovi.net