BEOGRAD – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, izjavio je danas da tržište nepokretnosti u Srbiji pokazuje otpornost na ekonomske pritiske i četvrtu godinu za redom pokazuje značajan rast po broju ostvarenih transakcija prometa i ukupnoj vrednosti kupoprodaje.

Momirović je u Privrednoj komori Srbije (PKS), na Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kazao da je ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022.bila je 7,5 milijardi evra, što je 22 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

“Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine je iznosila nešto više od 1,6 milijardi evra, što je rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Momirović.

Ukupan broj kupoprodaje na tržištu nepokretnosti, kako je kazao, u tom periodu je bila 29.275.

On je naveo i podatak da je u drugom kvartalu ove godine kupljeno 30.548 nekretnina i za to je potrošeno 1,7 milijardu evra, a najveći udeo, 58 odsto, činili su stanovi,

“Izmenam ovog zakona i predloženim zakonskim rešenjima, želimo da stvorimo uslove za unapređenje i razvoj ove delatnosti, da sprečimo i suzbijemo pranje novca i da povećamo kvalitet u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti”, kazao je Momirović.

Prema njegovim rečima, današnja javna rasprava o nacrtu ovog zakona je prilika da se svi uključe kako bi se stvorili što bolji pravni okviri u ovoj oblasti.

“Rešavanje stambenog pitanja je osnovna potreba svakog pojedinca. Iz tog razloga moramo osigurati da naše tržište nekretnina bude stabilno, transprentno i pravično”, naglasio je Momirović.

On je dodao da to upravo donosi i Nacrt zakona o izmeni dopunama zakona o prometu i zakupu nepokretnosti i to je, kako naglašava, ključni korak u unapređenju tržišta nepokretnosti u Srbiji.

“Povoljno stanje na tržištu nekretnina izuzetno je značajno jer povećanje obima trgovine i investicija u sektoru nepokretnosti direktno utiče na ekonomski rast i jačanje finansijske stabilnosti zemlje”, zaključio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a Mihailo Vesović, kazao je da su izmene i dopune ovog zakona čije se usvajanje očekuje u narednom periodu deo strategije programa za suzbijanje sive ekonomije.

Novi zakon će kako je kazao Vesović biti usklađen pre svega sa svetskim tekovinama i one će doprineti da se modernizuje način rada u ovoj oblasti.

Takav model, kako kaže se već primenjuje u najrazvijenijim ekonomijama sveta, u SAD, mnogim evropskim državama, ali i u Aziji i Južnoj Americi.

” Neki novi instituti se uvode u dosadašnju praksu i oni će povečati pravnu sigurnost svih učesnika na tržištu nepokretnosti, ali i olakšati posao pre svega agencijama za nekretnine. Smanjiće se i zloupotrebe inspekcijskog nadzora, a propisuje se i ugovor o zastupanju za fleksibilno radno angažovanje agenata”, kazao je Vesović.

Na današnjoj javnoj raspravi u PKS-u, moglo se čuti da su ključne novine koje su predviđene izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u promertu i zakupu nepokretnosti uvođenje ugovora o zastupanju kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, novi institut – fiducijarni račun, a zakon se usklađuje i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Ciljevi i dodatni efekti koji će se ostvariti zakonskim novinama su i smanjenje broja agenata koji trenutno rade u „sivoj zoni“ i njihov prelazak u legalne tokove, regulisanje statusa oko 300 do 700 agenata u prvoj godini primene propisa, unapređenje pravnog okvira za otkrivanje, kao i sprečavanje i suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma u ovoj oblasti.

Rečeno je i da se u cilju postizanja višeg stepena pravne sigurnosti korisnika i usluga, preciznije propisuje ko sve može da se bavi posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti, odnosno da samo privredni subjekti koji imaju pretežnu delatnost agencija za nekretnine mogu biti upisani u Registar posrednika.

Novim zakonskim rešenjima, kako je objašnjeno uvodi se i pojam agenta kao fizičkog lica sa položenim stručnim ispitom koji je upisan u registar posrednika, čime će se u znatnoj meri afirmisati i profilisati ova profesija, a kako je naglašeno namrera je da se agenat profiliše kao zanimanje i ujedno nađe na spisku zanimanja četvrtog stepena stručne spreme.

Predviđeno je i da se u jednoj evidenciji vode svi podaci i evidencije o posredovanju, čime se smanjiuje administrativna procedura, a posrednici rasterećuju nepotrebnih postupanja koji im u velikoj meri otežavaju poslovanje.

Uređuje se i oglašavanje u vezi sa prometom, odnosno zakupom nepokretnosti na sveobuhvatan način kako bi se obezbedila ravnopravna konkurencija na tržištu i sprečilo dovođenje korisnika usluga posredovanja u prometu .

Podatak o strukturi nepokretnosti ukida se kao obavezan element oglasa posrednika jer nije standardan za sve nepokretnosti u prometu.

Propisuje se i način na koji će se utvrditi tačna površina objekta ili njegovog fizičkog dela koja će se koristiti kao podatak o površini nepokretnosti.

Podaci o površini nepokretnosti koja se oglašava preuzimaće se iz baze podataka Republičkog geodetskog zavoda, odnosno iz katastra nepokretnosti, a ako nije upisana koristiće se podaci o površini nepokretnost iz građevinske ili upotrebne dozvole ili nalazi ovlaščenog sudstkog veštaka i procenitelja vrednosti nepokretnosti.

Današnju javnu raspravu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i PKS.

Na skupu je rečeno i da je prvi sastanak radne grupe održan je 2. juna ove godine, nakon čega su formalno otpočele aktivnosti na izradi ovog Nacrta zakon, a do danas su održane dve javne rasprave o ovom nacrtu zakona, jedna u Novom sadu, a druga u Nišu.

indeksonline.rs/Tanjug