U Gradskoj upravi održan je još jedan u nizu sastanaka predstavnika ustanova koje udruženim snagama rade na suzbijanju prosjačenja na teritoriji Novog Pazara. Konstatovano je da je situacija sa prosjačenjem na ulicama Novog Pazara bolja u odnosu na protekle godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici MUP-a, Prekršajnog suda, Osnovnog tužilaštva, Centra za socijalni rad i Gradske uprave. Konstatovano je da je situacija sa prosjačenjem na ulicama Novog Pazara bolja u odnosu na protekle godine.

“Nemamo više toliko primedbi ni žalbi od ugostitelja koji su bili na meti prosjaka. Policija nigde nije mogla da utvrdi da se radi o organizovanom prosjačenju. Trudimo se da ga potpuno iskorenimo, ili svedemo na minimum zloupotrebu od strane roditelja koji navode svoju decu na prosjačenje. To je ono što je vidljivo u gradu. Nekoliko porodica u Novom Pazaru se time bavi, znamo sve aktere. Postoji i jedna punoletna ženska osoba koja vrlo često prekršajno bude kažnjena. Ona u saradnji sa majkama navodi decu na prosjačenje”, kaže član Gradskog veća Novog Pazara, Fevzija Murić.

Murić objašnjava da je situacija komplikovana iz razloga što sudija odredi pritvor majkama koje zloupotrebljavaju svoju decu i navode ih na prosjačenje, a deca onda ostaju nezbrinuta. Rešenje za to je već najavljivano prihvatilište. Tada će kaže Murić, majke u pritvor a deca će za to vreme biti zbrinuta u prihvatilištu. Dodaje da su sudije vrlo često oslobađale majke, jer bi i po petoro-šestoro dece čekalo u hodniku suda, deca su morala biti s majkom jer su mala.

Murić kaže da je u razgovoru sa predstavnicima Centra za socijalni rad odlučeno da se u Novom Pazaru u buduće radi na promociji hraniteljstva u cilju rešavanja problema.

Murić je pozvao i građane da budu partneri, da humanost pokažu na neki drugi način, a da novac ne daju prosjacima.

rtvnp