Naslovna Bosna i Hercegovina Banjaluka Nemačka obustavlja četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj

Nemačka obustavlja četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj

Foto:Pixabay

SARAJEVO – Vlada Nemačke odlučila je da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrednost 105 miliona evra, saopšteno je danas iz nemačke Ambasade u BiH.

U saopštenju se precizira da je reč o projektima rehabilitacije Hidroelektrane “Trebinje”, faza tri i četiri, Vetroparka “Hrgud” i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, a da je pozadina ove odluke, kako je navedeno, “secesionistička politika Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika”.

Dodaje se da je “nemačka Vlada odlučila da u Republici Srpskoj dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrednosti od 105 miliona evra i da se na taj način sukcesivno okončaju, prenosi Srna

O ovoj odluci, kako se navodi, obavešteni su Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministra i projektni partneri.

U saopštenju se podseća da je Vlada Nemačke kao reakciju na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Vlada Nemačke je sada donela odluku da neće ponovo pokretati obustavlјene projekte, te da će sukcesivno biti okončani u skladu sa ugovorom.

Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte nemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona, a time uklјučuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju sa civilnim društvom.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version