Vašington smatra da bi Oružane snage Ukrajine trebalo da se fokusiraju na prodor do Melitopolja kako bi presekli kopneni koridor od glavnog dela Rusije do Krima. Prema rečima sagovornika izdanja, tamo je manje snaga nego u području Artjomovska (Bahmut).

Osim toga, SAD smatraju da Ukrajina treba da se koncentriše na probijanje ruskih minskih polja i drugih odbrambenih struktura. Prema mišljenju stručnjaka, promena taktike će omogućiti promenu tempa kontraofanzive, koja ide sporije od planiranog.

Takođe, kako navodi list, predsednik Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili i njegov britanski kolega Entoni Radakin ranije su pozvali glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da koncentriše snage na jedan pravac. Izvori lista kažu da je pristao na taj potez.

Vašington je istakao da postoje znaci prebacivanja ukrajinskih snaga na jug, Kijev će imati manje trupa na istoku da „obezbedi” tu oblast.

Kako je saopšteno u ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da izvrši ofanzivu od 4. juna. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je 11. jula da su Oružane snage Ukrajine izgubile više od 26.000 ljudi od početka kontraofanzive. Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ukrajinske trupe nisu uspešne ni u jednom pravcu, prenosi Sputnjik.

naslovi.net