Naslovna PLANETA Nova optužnica protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izbore – jedan od...

Nova optužnica protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izbore – jedan od optuženih i Rudi Đulijani

Tanjug/Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine. Tramp sve negira, tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane, da će optužnica protiv njega biti jedna od najstrašnijih zloupotreba moći u istoriji SAD. Tužioci su podigli optužnicu od 98 strana protiv Trampa i njegovih saradnika, među kojima je i Rudolf Đulijani.

To je četvrta krivična prijava protiv Donalda Trampa i druga kojom se tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020. godine.

Optužbe koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis nove su u nizu prijava protiv Trampa, koji je favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli optužnicu od 98 strana protiv Trampa i njegovih saradnika u 41 tački, uključujući i optužbe za falsifikovanje i reketiranje.

Pored Trampa, optuženo je još 18 osoba, uključujući bivšeg Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, kao i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

U optužnici se pominje 30 drugih saučesnika, iako nisu imenovani niti optuženi.

Optužba se odnosi na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp vršio pritisak na člana Predstavničkog doma Džordžije Breda Rafenspergera da “pronađe” dovoljno glasova kako bi preokrenuo rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom.

Rafensperger je to odbio. Na veb-sajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucenu državnih zvaničnika, zaveru za davanje lažnih izjava i zahtevanje od jednog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

U okrugu Fulton bile su jake mere bezbednosti oko sudnice u centru Altante, a okupio se i veliki broj novinara.

“Tramp i ostali optuženi imaju rok do petka, 25. avgusta, u podne da se predaju, inače će biti uhapšeni”, rekao je Vilisova.

Rekla je da će suđenje za svih devetnaestoro optuženih biti objedinjeno.

Protekle dve i po godine, okružna tužiteljka Fani Vilis istraživala je kako je Tramp sa saradnicima pokušavao da utiče na rezultate u Džordžiji, gde ga je malom razlikom pobedio demokrata Džo Bajden.

Tramp negira optužbe
Bivši američki predsednik Donald Tramp optužbe. Tvrdi da su politički motivisane, navodeći da će optužnica protiv njega biti jedna od najstrašnijih zloupotreba moći u istoriji SAD.

Najnoviji slučaj samo je još jedan u nizu izazova za Donalda Trampa, koji se bori da ponovo bude izabran za predsedničkog kandidata republikanaca na izborima koji će biti održani naredne godine.

Pre nekoliko meseci u Njujorku protiv Trampa podignuta optužnica po 34 tačke kojom se tereti za falsifikovanje poslovnih dokumenata da bi prikrio novac koji je uplaćen porno-glumici Stormi Danijels kako bi ćutala o njihovoj aferi.

Sumnjiči se da je tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine potplatio dve žene kako ne bi obelodanile da su navodno imale aferu s njim.

Sudija državnog suda na Menhetnu Huan Merčan odredio je da se 25. marta 2024. Tramp pojavi pred sudom.

Optužbe za poverljiva dokumenta
Inače, protiv bivšeg američkog predsednika vodi se još jedna istraga. Tramp se juna 2023. izjasnio se da nije kriv pošto je pred porotom u Majamiju optužen za nezakonito zadržavanje poverljivih dokumenata jer je napustio funkciju 2021. i za ometanja sprovođenja pravde.

Između ostalog, optužen je za držanje tajnih dokumenata američke nacionalne bezbednosti.

Donald Tramp je prvi bivši predsednik u američkoj istoriji koji je optužen za krivično delo.

naslovi.net

Exit mobile version