Na srpskim drumovima od 1. septembra važiće nova pravila po kojima nesavesni vozači mogu ostati bez automobila, policajac može da vas snima, a za volanom kamiona mogu da budu veoma mladi vozači.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja donosi i novine koje se tiču električnih trotineta.

Novi Zakon o bezbednosi saobraćaja (ZOBS) stupiće na snagu 1. septembra i doneće mnoge izmene na srpskim putevima, gde godišnje pogine oko 600 ljudi i taj broj se već godinama ne smanjuje, piše Nova.rs.

Takođe, već dugo vlada manjak profesionalnih vozača, jer su mnogi posao našli u zemljama Evropske unije.

Električni trotineti i bicikli će takođe sada biti zakonom regulisani.

Oduzimanje automobila

Jedna od izmena je mogućnost da policija prvo privremeno, a onda posle pravosnažne presude i trajno oduzme vozilo. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, to je dobra mera koja bi trebalo da postigne dobre rezultate i u represiji i u prevenciji.

Vozilo će se oduzimati u ovih 18 slučajeva:

– Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
– Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja
– Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja
– Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju
– Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni “30”
– Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
– Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
– Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)
– Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
– Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije
– Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
– Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
– Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
– Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
– Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
– Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
– Preticanje kolone pod pratnjom
– Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Profesionalni vozači

Zbog nedostatka vozača spuštena je starosna granica za dobijanje dozvole za kategorije C i D, odnosno kamione i autobuse. Predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja omogućava da vozačku dozvolu za kamione može dobiti i osoba sa navršenih 18 godina. Isto je predloženo i za autobuse, a zajednički preduslov je da ta osoba ima sertifikat o stručnoj kompetentnosti.

E-trotineti

Vozači električnih trotineta biće obavezni da koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Mogu se voziti kolovozom samo na putu na kom je brzina kretanja ograničena na 30 kilometara na sat. Vozači koji su navršili 18 godina života mogu se voziti i na putu na kome je brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

Donja starosna granica za upravljanje trotinetom je 14 godina.

Kamere na uniformama

Vozači ne bi trebalo da se iznenade ukoliko im od 1. septembra na ulici priđe saobraćajac sa kamerom. Reč je o uređajima koji će biti pozicionirani na grudima policijskog službenika i to prikačeni magnetom ili zakačeni na džep prepoznatljive plave uniforme. Policijski službenici biće u obavezi da je koriste prilikom obavljanja svojih poslova i premene ovlašćenja.

U policiji navode da je svrha upotrebe ovog sistema dokumentovanje rada policajaca, kontrola rada policajaca i utvrđivanje osnovanosti pritužbi građana, zatim sprečavanje zloupotrebe i korupcije i unapređenje analize i obuka, kao i unapređenje policijskih poslova.

Policajci koji na svojim uniformama budu nosili ove uređaje biće u obavezi da obaveste građanina da se postupanje prema njemu snima audio i vizuelno.

naslovi.net