FATIMA – Papa Franja posetio je danas portugalski grad Fatimu kako bi se pomolio za mir u katedrali u tom gradu.

Papa se molio zajedno sa bolesnicima i zatvorenicima, kao i hodočasnicima.

Dok se papa Franja molio pred statuom Bogorodice, nebo je bilo puno dima od obližnjih požara, preneo je AP.

Papa je prisustvovao festivalu povodom Svetskog dana mladih u Lisabonu, koji je okupio gotovo milion mladih katolika, a vratiće se u portugalsku prestonicu da bi služio bdenje večeras, a zatim će održati završnu misu u nedelju, kada će biti objavljeno mesto održavanja sledećeg festivala.

Prema predanju, u Fatimi su 1917. godine portugalski brat i sestra Francisko i Hasinta Marto i njihova rođaka Lucija rekli da im se Bogorodica ukazala šest puta i poverila im tri tajne.

Bogorodica je, prema predanju, deci uzrasta između sedam i 10 godina, predskazala kraj Prvog svetskog rata i početak Drugog svetskog rata i nagovestila uspon i pad sovjetskog komunizma.

Vatikan je 2000. godine obelodanio dugo očekivanu treću tajnu, opisujući je kao predviđanje atentata na Svetog Jovana Pavla II na Trgu Svetog Petra 13. maja 1981. koji je dogodio na godišnjicu prvobitne vizije.

U kruni na statui Bogorodice u Fatimi nalazi se čaura iz atentata na Jovana Pavla 1981. godine, a papa Franjo je danas stavio pozlaćenu brojanicu pred njene noge.

indeksonline.rs/Tanjug