LONDON – Na video snimku koji je objavljen na Telegram kanalima povezanim sa paravojnom organizacijom Vagner, osnivači i vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin, odeven u borbenu opremu, izjavio je da njegova organizacija čini Afriku “slobodnijom”.

Veruje se da je Vagner u Africi, gde ima unosne poslovne interese, rasporedio hiljade svojih boraca, a među afričkim zemljama u kojima su aktivni pripadnici Vagnera su Mali i Centralnoafrička Republika (CAR), države u kojima ih grupe za zaštitu ljudskih prava i UN optužuju za ratne zločine, navodi Bi-Bi-Si.

Velika Britanija je prošlog meseca uvela sankcije dvojici rukovodilaca Vagnerovih operacija u CAR, optužujući ih za mučenja i ubijanje civila.

SAD su takođe optužile Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na Afričkom kontinentu.

U objavljenom videu Prigožin kaže da Vagner istražuje minerale, kao i da se bori protiv islamističkih ekstremista i drugih kriminalaca.

“Pravda i sreća za afrički narod. Mi smo noćna mora za Islamsku državu, Al-Kaidu i druge bandite”, poručio je Prigožin i naglasio da će Vagner nastaviti da ispunjava postavljene zadatke.

“Obećali smo da ćemo uspeti”, rekao je u video poruci Prigožin.

naslovi.net