544. dan rata: Dok zapadni saveznici obećavaju isporuku određenog broja aviona F-16 Kijevu, nastavljeni napadi bespilotnim letelicama na Moskovsku oblast.

Posle napada na Černigov, grad na severu Ukrajine, u kojem je poginulo sedam ljudi, nastavljeni su napadi dronova na Moskovski region, a u ponedeljak su oborena dva, kažu ruske vlasti.

„U ponedeljak, 21. avgusta, u 08:16 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotne letelice. Ukrajinska bespilotna letelica je blagovremeno otkrivena i uništena nad teritorijom Istarskog okruga Moskovske oblasti”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pre toga, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oko 6.50 časova protivvazdušna odbrana otkrila još jedan dron nad teritorijom Moskovske oblasti i oboren je elektronskim putem.

Taj dron je pao na području naselja Pokrovskoe, a Istarski okrug je bliži Moskvi.

Rusija tvrdi da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile tri dela grada i da je u napadu povređeno pet ljudi.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da će Kijev odgovoriti na ruski napad na Černigov u kojem je ubijeno sedam, a 144 ljudi ranjeno.

Dva aerodroma u prestonici bila su privremeno zatvorena, a letovi su bili preusmereni.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali ove napade.

Moskva je poslednjih meseci na meti udara bespilotnih letelica.

Margarita Simonjan, TV voditeljka i glavna urednica kanala Raša tudej, tvrdi da je jedan od dva drona oborena u ponedeljak ujutru u Podmoskovlju pala u blizini njene kuće.

„Dron koji je oboren u Istarskom okrugu pao je na ulicu pored nas. Zahvaljujući našoj protivvazdušnoj odbrani, prošlo je bez žrtava i razaranja”, napisala je ona na telegram kanalu, postavljajući fotografiju.

naslovi.net