Kako je “Vreme” pisalo, javna je tajna da BIA čini sve da zagorča, ali i ugrozi i živote i karijere sada bivših inspektora Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, kao i drugih inspektora iz tog odeljenja

Za vest da su smenjeni inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić koji su otkrili plantažu marihuane na imanju “Jovanjica” i uhapsili Predraga Koluviju, vlasnika imanja, neki bi rekli da je očekivana.
Kako je “Vreme” pisalo, javna je tajna da BIA čini sve da zagorča, ali i ugrozi i živote i karijere sada bivših inspektora Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, kao i drugih inspektora iz tog odeljenja.

A njihov “greh” je to što su, prema optužnici, razotkrili najveću fabriku skanka u Evropi.

Pre desetak dana načelnik Milenković je po drugi put obavestio nadležne da ga prate i snimaju pripadnici Bezbednosno-informativne agencije. Javnost je o svemu saznala iz saopštenja za javnost Zdenka Tomanovića, Milenkovićevog pravnog zastupnika.

Milenković je i u novembru prošle godine primetio sumnjiva lica i automobile u svojoj blizini, a pretresom je ustanovio da čovek koji ga je pratio ima dokumenta BIA. Osim toga, inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić su pre skoro dve godine obavestili nadležne organe da imaju informacije da im se sprema likvidacija i zbog toga su tražili zaštitu.

Tu likvidaciju naručili su od kriminalaca upravo delovi bezbednosnih, tajnih službi Srbije.

Uz sve to već dve godine u prorežimskim medijima traje progon inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića. Ali ne učestvju u tome samo prorežimski medij već i najviši državni zvaničnici, a u kampanji se dokazani policajci predstavljaju kao kriminalci, a afera “Jovanjica“ kao izmišljena.

Inspektora Dušana Mitića je na suđenju u slučaju “Jovanjica” rekao da je njegova i namera njegovih kolega bilo hapšenje tadašnjeg direktora BIA, a sadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića i Mirka Škera (šef beogradskog centra u BIA u vreme otkrivanja Jovanjice), te da su saznanja o njihovoj umešanosti u slučaj “Jovanjica” bila “najkvalitetnija”.

Kako je Mitić istakao, načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, nakon čega su počeli učestali pritisci

“Zaklinjem se svojom čašću da ću o svemu što budem pitan govoriti samo istinu i da ništa od onoga što mi je poznato neću prećutati,” započeo je svedočenje inspektor Dušan Mitić pred sudskim većem, a zatim razotkrio razmere najvećeg narko-korupcionaškog skandala koji je ikada zadesio Srbiju. Naime, u njega su umešane BIA i VOA, pripadnici MUP-a, političari na vlasti, pravosudna elita i režimski mediji.

Dušan Mitić je još 2018. prvi ukazao kolegama da je – prema njegovim operativnim saznanjima – Predrag Koluvija narkodiler. Posle hapšenja 2019. tabloidi i Koluvija najpre su optuživali Mitića da je pokušavao da natera vlasnika Jovanjice da za sve optuži članove porodice predsednika Srbije. Načelniku Slobodanu Milenkoviću je, prema saznanjima “Vremena”, čak predlagano da Mitića “pusti niz vodu” kako bi se uništio predmet “Jovanjica”. Pošto je Milenković to odbio, obojica su postali žrtve hajke koja se godinama vodi protiv njih.

Kako podseća N1, ministar Gašić se nakon Mitićevog svedočenja u Skupštini Srbije pravdao da je sa Koluvijom, koji je inače bio i donator BIA, imao samo jedan kontakt.

“Sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja samo jedna jedina poruka i to je jasno rečeno i sa moje strane a to je: ‘Čestitam vam dan BIA’. Odgovor: ‘Hvala, ove godine nećemo slaviti’“, uveravao je Gašić.

Inače hapšenje Koluvije nije se dogodilo šest meseci kasnije, već 13. novembru, a te 2019. godine Dan BIA se jeste proslavljao i to 23. oktobra o čemu svedoče zvanična dokumenta.

U danima nakon svedočenja Mitića, ministar Gašić je više puta u parlamentu predstavljao inspektore koji su razotkrili jednu od najvećih kriminalnih afera u Srbiji kao kriminalce, koji “pred sudom mogu i da lažu kako bi opravdali svoj kriminal“.

U slučaju “Jovanjica“, vode se dva sudska postupka. Prvooptuženi u oba postupka je Predrag Koluvija. Tužilaštvo za organizovani kriminal ga u obe optužnice, koje je podiglo u ovom slučaju, označava kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

naslovi.net