VAŠINGTON – Bivši američki predsednik Donald Tramp trebalo bi danas pred federalnim sudom u Vašingtonu da se izjasni o optužnici, koja ga tereti za pokušaje poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020. godine.

Oko suda i u samoj zgradi preduzete su dodatne mere sigurnosti, koje uključuju pripadnike bezbednosnih agencija, tajnih službi i policije, prenosi Rojters.

Grupa od 20 teško naoružanih specijalaca zajedno sa psom tragačem proverava zgradu.

Ispred zgrade suda postavljene su zaštitne ograde, a uz brojne medijske ekipe okupile su se i Trampove pristalice.

Očekuje se da će Tramp u Vašington stići avionom iz Nju Džerzija jedan sat pre zakazanog ročišta u 16 sati po lokalnom vremenu, odnosno 22 po srednjoevropskom.

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

Iz Trampovog tima su poručili da podizanje nove optužnice predstavlja “patetični pokušaj zločinačke porodice Bajden” i njihovog ministarstva pravde da se umešaju u predsedničke izbore 2024. godine.

Pred Trampom je mogućnost da se danas lično pojavi pred sudijom, ali to može učiniti i putem video linka.

Ročište na kome će se Tramp izjasniti o optužnici ujedno je i pretres tokom koga će optuženi saznati detalje o pravima i optužbama kojima se tereti.

Sudija će odlučiti i da li će optuženi biti pritvoren ili pušten uz kauciju, piše Glas Amerike, dodajući da se očekuje da će se Tramp izjasniti da nije kriv.

Protiv Trampa se već vode dva procesa, ali se on i dalje priprema za predsedničke izbore iduće godine. U aprilu je postao prvi bivši američki predsednik optužen za krivično delo.

Optužnica sa kojom će se danas suočiti čini se najozbiljnijom.

Tanjug