Naslovna PLANETA SAD Trumpovi advokati zatražili suđenje u aprilu 2026.

Trumpovi advokati zatražili suđenje u aprilu 2026.

Tanjug/Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool

Javni interes leži u pravdi i poštenom suđenju, a ne u žurbi s presudom, napisali su advokati.

Advokati Donalda Trumpa zatražili su u četvrtak od federalnog sudije u Washingtonu da zakaže suđenje bivšem predsjedniku za april 2026, na temelju optužbi da je navodno pokušao poništiti svoj poraz na saveznim izborima 2020. od demokrate Joea Bidena, prenosi Hina.

Taj bi zatraženi datum suđenja bio nakon američkih izbora u novembru 2024, na kojima je Trump glavni kandidat za republikansku nominaciju.

“Javni interes leži u pravdi i poštenom suđenju, a ne u žurbi s presudom”, napisali su Trumpovi advokati.

Američki specijalni tužitelj Jack Smith, čiji ured vodi postupak protiv Trumpa u slučaju saveznih izbora 2020, prošlog je četvrtka zatražio od američke okružne sutkinje Tanye Chutkan da zakaže početak suđenja za 2. januar 2024.

Taj datum je dvije sedmice prije prvih glasanja na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024.

Četiri optužnice
Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgiji podigla je u ponedjeljak optužnicu protiv Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

To je četvrta optužnica protiv Trumpa i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020. godine.

Reagujući na podizanje još jedne optužnice protiv njega, bivši predsjednik SAD-a je rekao da je riječ o politički motivisanim i namještenim optužbama.

naslovi.net

Exit mobile version