Presecanjem vrpce u Kulturnom centru Novi Pazar, svečano je ozvaničeno otvaranje renoviranog prostora Turskog kulturnog centra. Naglašena je važnost očuvanja i promocije kulturnih veza između Srbije i Turske, izvještava RTV Novi Pazar.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, istakao je rastući interes mladih za aktivnostima Turskog kulturnog centra i potencijal za dalju saradnju između dvije zemlje. “Interesovanje mladih za Turski kulturni centar je ogromno. Ova saradnja je plod dosadašnje najbolje saradnje Srbije i Turske. Veliko je interesovanje za njihove aktivnosti, tako da će i ovaj prostor uskoro postati tijesan,” naglasio je Biševac.

Turski konzul, Bašar Bašol, se osvrnuo na istorijski kontekst osnivanja Centra, ističući posebnu ulogu tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Turske. “Centar je otvoren 2011. godine od strane predsjednika Erdogana tokom njegove posjete Novom Pazaru. Od tada, mnogi mladi su ovdje naučili turski jezik i nastavili obrazovanje u Turskoj ili se zaposlili u turskim kompanijama u Srbiji,” rekao je Bašol.

Mehmet Mete Anač, direktor TIKE za Srbiju, istakao je opsežne napore i realizaciju brojnih projekata koje je TIKA sprovela, sa posebnim naglaskom na Novi Pazar. “Realizovali smo više od 350 projekata u različitim oblastima, od kojih je skoro polovina sprovedena upravo u Novom Pazaru. Pridajemo poseban značaj projektima u oblasti obrazovanja,” naveo je Anač.

Na kraju, direktorica Turskog Kulturnog centra, Nejra Žipljanin, izrazila je svoju zahvalnost za podršku koju je Centar dobio. “Naši polaznici sada imaju još bolje uslove za rad, velika hvala TIKA-i i Republici Turskoj,” zaključila je Žipljanin.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misla Pramenković, kao i direktor Kulturnog centra Novi Pazar, Dženan Palamar.