U izraelskom vazdušnom udaru rano jutros pogođen je aerodrom u gradu Alepu na severu Sirije i oštećena pista, pa nije u funkciji, javila je ;državna novinska agencija SANA, pozivajući se na sirijskog vojnog zvaničnika.

U izveštaju se navodi da su izraelski avioni koji su leteli iz pravca Sredozemnog mora izveli napad jutros oko 4.30 sati.

Nema vesti o broju žrtava.

Aerodrom je bio meta napada nekoliko puta ove godine, uključujući dva napada u martu kada je takođe bio van funkcije. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali najnoviji napad.

Izrael je izveo stotine udara na mete unutar delova Sirije koje kontroliše sirijska vlada, uključujući napade na aerodrome u Damasku i Alepu, ali retko preuzima odgovornost za takve napade.

Česta meta napada su sirijske vojne snage ili organizacije koje podržava Iran.

Izrael je ciljao aerodrome i luke u delovima Sirije koje kontroliše vlada u pokušaju da spreči isporuke oružja iz Irana ekstremističkim organizacijama koje podržava Teheran, uključujuči libanski Hezbolah.

Hiljade proiranskih boraca širom regiona se pridružilo sirijskom sukobu, koji traje 12 godina, kako bi pomogli pobedi snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Alepo koji je jako oštećem u sirijskom građanskom ratu ponovo je pretrpeo štetu u smrtonosnom zemljotresu magnitude 7,8, koji je pogodio Siriju i Tursku u februaru ove godine.

naslovi.net