VARŠAVA – Poljska je uhapsila Belorusa osumnjičenog da je umešan u rusku špijunsku mrežu, izjavio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.
„Agencija za unutrašnju bezbednost privela je još jednog, šesnaestog po redu, osumnjičenog za umešanost u rusku špijunsku mrežu“, napisao je Kaminski na Tviteru.
Prema njegovim rečima, osumnjičenom se na teret stavlja učešće u „izviđanju vojnih objekata i luka“, kao i sprovođenje „propagandnih aktivnosti za Rusiju“, prenosi Si-En-En.
Tenzije su eskalirale između Varšave i Minska nakon što je Poljska najavila da će povećati broj vojnika duž granice sa Belorusijom.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u subotu da je više od 100 Vagnerovih plaćenika krenulo ka koridoru Suvalki, nazvavši to korakom ka “daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju”.
Koridor Suvalki je linija dužine skoro 100 kilometara, koja je strateški značajna za NATO, EU, Rusiju i Belorusiju.
Poljska je takođe u utorak navela da su dva beloruska helikoptera ušla u njen vazdušni prostor, što je Belorusija negirala.
Poljska je u sredu izrazila „čvrst protest“ protiv Belorusije, a beloruski ambasador pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova zbog tog incidenta.