Naslovna PLANETA Ukrajina Ukrajina optužila Rusiju za napade na luku na Dunavu

Ukrajina optužila Rusiju za napade na luku na Dunavu

ilustracija/Foto:Tanjug/AP/Libkos

KIJEV — Ruski dronovi su oštetili silose i skladišta za žito u ukrajinskoj rečnoj luci Reni na Dunavu, ratnoj ruti za izvoz ukrajinske hrane, saopštili su u ukrajinski visoki zvaničnici.

Ruski udari na lučku infrastrukturu na Dunavu poslednjih nedelja pojačali su pritisak na ukrajinski izvoz hrane, nakon što se Moskva povukla iz sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora.

“Ruski teroristi su sinoć dva puta napali dronovima oblast Odese”, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu. Na fotografijama koje je objavio vide se uništeni metalni zidovi skladišta i gomile rasutih žitarica.

Udar je bio usmeren na luku Reni, objavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak i dodao da nije bilo žrtava.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je uništilo 13 ruskih dronova iznad oblasti Odese i Mikolajeva na jugu.

Preko ukrajinskih dunavskih luka izvozila se četvrtina od ukupne količine žitarica posle povlačenja Rusije iz Crnomorskog sporazuma.

Luke su od tada postale glavni izlaz, a žito se takođe šalje na baržama u rumunsku crnomorsku luku Konstanca za dalju otpremu.

Rusija je već napala Izmail – glavnu ukrajinsku luku na Dunavu kod Rumunije, zbog čega su globalne cene hrane porasle.

Istovremeno, prvi teretni brod je u sredu krenuo iz ukrajinske crnomorske luke Odesa, uprkos ruskoj pretnji da će gađati te brodove.

Odlazak broda pod zastavom Hong Konga, koji je bio u luci od 23. februara 2022. – dan pre ruske invazije, usledio je nakon novog ruskog napada na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

naslovi.net

Exit mobile version