KIJEV – Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, a u Kijevu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji. Ukrajinsko vazduhoplovstvo upozorilo je da postoji opasnost od raketnog napada na celoj teritoriji zemlje, prenosi Ukrajinska pravda.

Kako se navodi, ruske snage su lansirale rakete Kinžal sa aviona MG-31H u pravcu Kijevske oblasti. U Kijevu dejstvuje protivvazdušna odbrana, prenosi MONDO pisanje Tanjuga. Gradonačelnik Vitalij Kličko potvrdio da se u gradu čuju eksplozije i pozvao građane da ostanu u skloništima.

“Kijev je danas napadnut aerobalističkim projektilima tipa ‘Kinžal’. Moramo da zahvalimo našim snagama PVO na oborenim raketama. Sve informacije o broju će naknadno dati Vazduhoplovstvo. Možemo reći da je pad zabeležen na teritoriji dečje bolnice u Obolonskom okrugu. Ranije nije bilo žrtava i štete. Ali ovo su preliminarne informacije, nadajmo se da neće biti zabeležena dalja razaranja”, Ovo je izjavio portparol KCMA Mihail Šamanov, prenosi Cenzor.NET.

Rakete KINŽAL

Predsednik Vladimir Putin, koji je predstavio Kinžal kao jedno od šest oružja “sledeće generacije” još 2018. godine, često ga je reklamirao kao dokaz ruskog vojnog “hardvera” koji je nadmoćan u svetu, sposoban da se bori protiv NATO-a. Kinžal, čije ime znači bodež, može da nosi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave do 2.000 km.

Rusija ih je prvi put upotrebila u ratu u Ukrajini prošle godine i samo je u nekoliko navrata priznala da ih je ispaljivala. U suštini, sve balističke rakete su hipersonične – što znači da putuju najmanje pet puta većom brzinom od zvuka. Skoro svaka bojeva glava ispuštena iz rakete miljama u atmosferi dostići će ovu brzinu idući do cilja. To nije nova tehnologija.

Iako ima ograničenu sposobnost manevrisanja poput Iskandera, njegova glavna prednost je to što se može lansirati iz borbenih aviona MiG-31, što mu daje veći domet i mogućnost napada iz više pravaca. To se navodi u prošlogodišnjem izveštaju Centra za Strateške i međunarodne studije, piše CNN. “MiG-31K može da udari iz nepredvidivih pravaca i može u potpunosti da izbegne pokušaje presretanja. Leteći nosač bi takođe mogao biti izdržljiviji od drumskog mobilnog sistema Iskander”, navodi se u izveštaju.

naslovi.net