KIJEV – Rat u Ukrajini – 540. dan. Američki Stejt department osudio je ruske napade na silose sa ukrajinskim žitom i ponovio da Moskva treba da se vrati sporazumu o izvozu žita preko crnomorskih luka. Ruska paravojna grupa “Vagner” je registrovana u Belorusiji, a njene aktivnosti su označene kao obrazovne usluge, navodi se u beloruskom državnom registru pravnih lica. Litvanija je saopštila da zatvara dva granična prelaza prema toj zemlji.

Ukrajinske snage su se učvrstile na periferiji Urožajna nakon što su od ruskih snaga povratile naselje u regionu Donjecka, rekao je zamenik ukrajinskog ministra odbrane.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je velika grupa dronova ruske vojske ušla u ušće reke Dunav i uputila se ka rečnoj luci Izmail u blizini granice sa Rumunijom.

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo tri ukrajinske bespilotne letelice jugozapadno od Moskve.

Tri osobe su poginule, nekoliko ljudi je ranjeno, a zgrade su oštećene u vazdušnom napadu velikih razmera na zapadni region Ukrajine Lavov i severozapadni region Volin.

Visoki zvaničnik NATO-a se izvinio i razjasnio svoje komentare, dan nakon što je javno rekao da bi Ukrajina trebala da preda teritoriju Rusiji u zamenu za članstvo u NATO-u i prekid rata.

Šef kabineta generalnog sekretara NATO-a rekao je da je njegova „izjava bila deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i nisam to trebao da kažem na taj način. To je bila greška”.

naslovi.net