MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini – 541. dan. Obe zaraćene strane ističu sopstvene uspehe na frontu – Kijev napredak na jugoistočnom pravcu ka Azovskom moru, dok Moskva tvrdi da je u Donjecku uništila četiri borbena američka oklopna vozila “strajker”. Aleksandar Lukašenko ističe da

Vladimir Putin ne pokušava da uvuče Belorusiju u rat. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je na Ukrajini da odluči kada su ispunjeni uslovi za pristup bilo kakvim pregovorima. Vašington post: Rusija gradi fabriku za moderniju verziju “šaheda”.
Ukrajinska vojska navodi da je zabeležila više uspeha u kontraofanzivi na jugoistočnom frontu, da su kijevske snage napredovale prema Azovskom moru.

Portparol Andrij Kovaliov naveo je i da se i dalje vode žestoke borbe nedaleko od Bahmuta, grada koji su ruske snage, nakon višemesečnih krvavih borbi, zauzele u maju.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage bile uspešne u ofanzivi u regionu Donjecka.

Prema tvrdnjama ministarstva, Ukrajina je izgubila četiri borbena oklopna vozila “strajker” koje su isporučile SAD.

Volodmir Zelenski je u svom redovnom obraćanju rekao da su Kijevu iz Nemačke isporučene dve baterije PVO sistema IRIS-T.

Ruski predsednik Vladimir Putin ne pokušava da natera Belorusiju da se uključi u rat u Ukrajini, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu.

Lukašenko je dodao da je Volodomir Zelenski prekinuo kontakte Minska i Kijeva, dodajući da su poslednji put razgovarili pre nekoliko meseci.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je na Ukrajini da odluči kada su ispunjeni uslovi za pristup bilo kakvim pregovorima.

Rusija napreduje ka svom cilju masovne proizvodnje unapređene verzije iranskog drona koji bi mogao da ima doseg od preko 1.600 kilometara, objavio je Vašington post, pozivajući se na dokumenta koja govore o tom planu.

naslovi.net