BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras projekat “Zapolovite Srbijom” koji će biti razvijan istovremeno sa pripremama za Ekspo, u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra, a da će 2. septembra biti otvoren pristan u Zemunu nedaleko od zgrade Kapetanije.

On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da će tada prvi put u istoriji u Zemun doći i jedan veliki kruzer i da će to biti dodatni nagoveštaj naših mogućnosti sa korišćenjem Dunava.

Vučić je rekao da će na Dunavu biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Novog Sada, Smedereva, da su predviđene marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova.

“Sve ćemo to morati da uradimo u naredne dve godine. To su ogromne investicije od preko 150 miliona evra koji će biti uloženi”, rekao je Vučić.

On je dodao da će za Ekspo u Beogradu biti uveden rečni taksi i da će biti urađen pristan.

“Tu imamo problem sa nelegalnim objektima, na Galovici i prema Ostružnici. Gledaćemo kako da rešavamo da te ljude obeštetimo bar za građevinske radove delimično”, naveo je Vučić i dodao da imamo u vidu da su to nelegalni objekti.

On je najavio da će kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću biti izgrađen Prirodnjački muzej, u kome će se naći 125 zbirki sa preko dva miliona artefakata koje sada niko ne može da vidi.

Prema njegovim rečima, to će biti muzejska i četvrt kulture, jer će se u blizini graditi i nova koncertna dvorana za Filharmoniju.

Kod hotela Jugoslavija gradiće se i veliki akvarijum, istakao je predsednik.

Osim fasada u gradovima Srbije on je rekao da će se od Lebana i Caričinog grada preko Niša i Kostolca uložiti u Puteve rimskih imperatora što može da privuče veliku pažnju evropske i svetske javnosti.

Vučić je rekao da će velika stvar biti i to što Delta završava Sava centar, u koji ulažu preko 100 miliona evra i gde će biti velika kongresna dvorana.

indeksonline.rs/Tanjug