Naslovna Bosna i Hercegovina Banjaluka Vučić: Srpski narod mora da se drži zajedno, Petrovačka cesta nameran zločin

Vučić: Srpski narod mora da se drži zajedno, Petrovačka cesta nameran zločin

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

PRIJEDOR – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da srpski narod mora da se drži zajedno i da ne treba da računa na razumevanje i sažaljenje drugih.

Na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ 4. avgusta 1995. godine u Prijedoru, Vučić je rekao da zločin na Petrovačkoj cesti nije mogao da se desi greškom.

Naglasio je da, kada su pre nekoliko godina predsednik Milorad Dodik i on doneli zajedničku odluku da zajednički obeležavamo naše nesreće, stradanja, ali i dobre stvari, razgovarali su i o Petrovačkoj cesti.

Kako je rekao, Srbija je preuzela na sebe da izgradi spomen krst, spomen kapelu, a pomogla je i manastir Rmanj i u četiri opštine gde su Srbi većina, a koje pripadaju Federaciji BiH.

“Postavili smo mali drveni krst da obeleži stravičnu tragediju, na mestu gde je baka Darinka Drča izgubila svoje unučiće Jovicu i Mirjanu Drču, mesto gde su poginula deca od devet i 11 godina Žarko i Nevenka Rajić, mesto gde su poginuli otac i sin, dečak od 13 godina Darko Vuković. Decu su nam pobili”, poručio je Vučić.

Rekao je da 28 godina razmišlja kako izgleda to mesto, kakva je to Petrovačka cesta, jer nikada ranije nije išao tim putem.

“Razmišljam 28 godina kako je moguće da greškom gađate decu i starce i danas kada vidite mesto, jasno vam je da greške nije bilo. Nemoguće je da ste na onakvom prostoru napravili grešku. Sve ste videli i sve ste znali. Hteli ste da ubijete i decu i njihove deke i bake. Jasno vam je da tu nije bilo ni oružja, ni oruđa, niti bilo čega”, istakao je Vučić.

Zatim je, dodao je, u Beogradu doneta odluka da se podigne optužnica protiv onih koji su učestvovali u ubistvu te dece.

“Niko iz sveta nije rekao, ni iz jedne zemlje, sa Zapada nam niko nije rekao da je odličan posao uradilo Tužilaštvo za ratne zločine i da ubistvo dece ne sme da bude nekažnjeno. Ćutali su kao zaliveni. Protiv mene je krenula sveopšta hajka u svim hrvatskim i sarajevskim medijima koja traje danima i nedeljama, jeste li primetili da se neko u Srbiji zabrinuo, pa reagovao. Pa ne, ćute”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija nastavila da radi, a da je on pitao strance da li hoće da puste i da smrt Žarka, Nevenke, Darka, Jovice, ostane nekažnjena.

“Muk, tišina, baš ih briga zato što su to srpska deca, a srpska deca, ma koliko to jezivo zvučalo i nisu deca, neka druga su deca. Nečija tuđa su deca, a naša su deca samo za nas. Od njih ne očekujte suzu i naše suze nikada roditelja neće imati sem nas samih,i zato je važno da mi budemo okupljeni, da mi Srbi budemo jedinstveni, da mi znamo šta nam je činiti, da se mi ne damo, da se mi držimo zajedno i da mi kažemo šta je to što se dogodilo i da od toga nikada ne odustanemo”, istakao je Vučić.

Dodaje da je na tom malom primeru parčeta puta koji je 5,5 metara širok, napravljeno toliko zločina.

Ispričao je da je podignut mali drveni krst koji su srušili, a da su ga zatim zvali i pitali šta da rade, a da im je on odgovorio da naprave malo veći aluminijumski krst da se zna da su nam tu nevina deca stradala i napravljen je i taj krst.

Kada su ga pozvali da mu kažu da su i taj krst porušili, priča Vučić, odgovorio im je da napravite četiri puta veći krst.

“Sada stoji četiri puta veći aluminijumski krst. Sruše li i ovaj, ja im kažem napravićemo 10 puta veći i pravićemo ga tako da nikada neće moći da ga sruše. Nikada tu decu neće moći da nam otmu iz naših srca i naših duša, ma koliko da su ih ubili. I nije ovo priča o tim ubicama, ovo je priča o svim ubicama, o svima onima koji misle da imaju pravo da se iživljavaju nad našim narodom”, poručio je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version