BEOGRAD —
Uz dosta teških reči i međusobnih optužbi vlasti i opozicije današnja prva sednica vanrednog zasedanja Skupštine Srbije protekla je relativno brzo i u neuobičajenoj, bučnoj atmosferi. Uz osnovni zahtev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora, poslanici opozicije su u skladu sa najavama pokušali da blokiraju rad parlamenta povicima, zviždanjem, lupanjem u klupe, ali i tako što su prišli parlamentarnoj govornici i mahali raznim transparentima.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić optuživao je opoziciju da blokadom parlamenta sprečava da penzioneri dobiju povećanje penzija, a mladi jednokratnu pomoć. On je poslanike opozicije prozivao poimence, a poručivao im je i da su siledžije, nasilnici, optuživao ih je rade isto kao kosovski premijer Aljbin Kurti i da je to što radi opozicija “bruka i sramota”.

Na dnevnom redu sednice trebalo je da se nađu predlog rebalansa budžeta za 2023. godinu, nekoliko zakona, izbor novog ministra privrede, kao i ratifikacija više sporazuma između Srbije i drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

Rasprava o amandmanima na predlog rebalansa budžeta završena je bez diskusije. U sredu će se raspravljati o amandmanima na ostale predloge zakona, a glasaće se i o imenovanju ministra privrede..

Deo opozicije koji je učestvovao u blokadi rada je uzvikivao “napolje”, a dolazak predstavnika vlade su dočekali zvižducima i povicima “lopovi”.

Premijerka Ana Brnabić je takođe učestvovala u današnjem radu parlamenta – uz buku koju su stvarali poslanici opozicije ona je obrazložila predlog da Slobodan Cvetković postane ministar privrede i govorila je o predloženom rebalansu budžeta.

Po njenim rečima vlada priprema povećanje penzija za 5,5 odsto od 1. oktobra, da će krajem septembra biti isplaćena jednokratna pomoć od deset hiljada dinara svakom detetu do 16 godina, kao i da se planira dupliranje subvencija poljoprivrednicima.

“Da li ste uspeli da blokirate rad Skupštine? Niste uspeli! Jesmo uspeli da se izborimo za rebalans budžeta? Jesmo! Idemo dalje, živela Srbija”, rekla je Brnabić obraćajući se poslanicima opozcije.

Zasedanje počelo je poslaničkim pitanjima i u tom delu sednica je tekla na uobičajen način. Nakon toga je na dnevni red stavljen rebalans budžeta, ali taj deo sednice je brzo završen. Nije bilo rasprave oko ove tačke dnevnog reda jer poslanici opozicije koji su podneli amandmane na vladin predlog rebalansa nisu želeli da govore i obrazlažu predloge.

Zbog toga je Orlić brzo zaključio sednicu i najavio nastavak zasedanja u sredu u 13 časova.

Govoreći tokom dela zasedanja u kome su postavljana poslanička pitanja, poslanici opozicije su iznosili zahtev za održavanje parlamentarnih i gradskih izbora i najavljivali da će blokirati rad skupštine dok ne dobiju odgovore od predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika parlamenta Vladimira Orlića.

Iza ovog zahteva stali su predstavnici nekoliko poslaničkih klubova – Pravac Evropa, Zajedno, Zeleno-levi front, DS, NS, Narodni pokret Srbije. Zahtev za raspisivanje izbora podržali su i poslanici Dveri.

Odgovarajući na izlaganja i zahteve opozicije, predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je prihvata ideju i inicijativu opozicije o izborima:

“Želite izbore? Sa oduševljenjem prihvatamo tu vašu želju”, rekao je predsednik parlamenta.

Poslanici opozicije su govorili i o tragedijama koje su se dogodile početkom maja u Srbiji i postavili pitanje šta je sa donošenjem mera koje je sama Vlada predlagala u to vreme. Ukazali su i na to da TV Pink pokreće i novi rijaliti program – uporedo sa početkom nove školske godine, kao i da za četiti meseca koliko traju protesti u Srbiji, vlast nije ispunila ni jedan zahtev građana.

naslovi.net