PRIŠTINA – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zahtevao je danas od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da podnese ostavku nakon “situacije nastale posle jučerašnjeg neuspeha u Briselu”.

“U slučaju Kurtijevog nedostatka razmišljanja ostaje odgovornost ostalih da se ujedine i hitno deluju kako bi zemlju poslali na izbore, smenjujući Kurtija glasanjem o nepoverenju”, poručio je Haradinaj je na svom Fejsbuk nalogu.

Ocenio je da situacija nastala posle jučerašnjeg neuspeha u Briselu, koja ima tendenciju produbljivanja krize, može da prouzrokuje ozbiljne posledice po građane tzv. Kosova.

“Kurti mora da podnese ostavku i vrati mandat narodu. To treba da uradi čak i ako misli da je na pravom putu. On je dužan da pita narod šta misli o njegovim postupcima. U demokratiji izbori su najbolji odgovor”, naveo je Haradinaj.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je juče da sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nije uspeo, jer nije bilo moguće rešiti međusobne nesuglasice i istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova.

indeksonline.rs/Tanjug