Analitičar Dorajet Imeri smatra da će tzv. kosovski premijer Albin Kurti na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 14. septembra u Briselu, pokušati da iznese ideju da bi tokom naredne godine trebalo da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma, usredsređenog na međusobno priznanje, prenosi Gazeta blic.

Imeri je rekao da će u fokusu sastanka 14. septembra biti Briselski i Ohridski sporazum, kao i da će se razgovarati o situaciji na severu Kosova, te da će se tražiti smena gradonačelnika i održavanje izbora.

„Taj sastanak je nastavak napora posrednika da se pronađe rešenje koje bi bilo neophodno za nastavak normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, tačnije za sprovođenje sporazuma koji je postignut u Briselu, a potom i u Ohridu“, dodao je Imeri.

Prema njegovim rečima, održavanje izbora na severu odrediće dinamiku dijaloga.

„Svako odlaganje održavanja izbora odrediće i dinamiku dogovora. S druge strane, premijer Kurti pokušaće da iznese ideju da tokom

2024. godine več mora da postoji sveobuhvatan sporazum usredsređen na priznanje Kosova od strane Srbije“, istakao je Imeri.

naslovi.net