PRIŠTINA – Kfor će od danas do četvrtka, 7. septembra, izvesti rutinsku vojnu vežbu na zapadu Kosova i Metohije, u blizini manastira Visoki Dečani i Kruševa.
Obuku će sprovoditi Regionalna komanda – Multinacionalni kontingenti Zapad – i biće fokusirana na procedure operativne pripravnosti i pripremu jedinica, saopštio je Kfor.

Kako se navodi, vojnici i vozila Kfora biće locirani u blizini Kruševa i dečanskog manastira za vreme vežbe.

Aktivnosti obuke će uključivati i dnevna i noćna kretanja po zemlji. Takođe će biti konvoji vojnih vozila, koji se sastoje od teške inženjerske opreme, koje će se kretati i primarnim i sekundarnim putevima unutar područja, navodi se u saopštenju.

Kfor sprovodi rutinske vežbe u cilju probe i obuke kako bi obezbedio blagovremen i siguran odgovor kad god je to potrebno, navodeći da nastoji da obezbedi minimalan uticaj na civilno stanovništvo u svakom trenutku i traži saradnju lokalne zajednice tokom vršenja aktivnosti.

Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat, zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, saopštio je Kfor.

naslovi.net