Severnokorejski lider Kim Džong Un stigao je jutros u posetu Rusiji gde treba da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kim je stigao u posetu zajedno sa najvišim vojnim zvaničnicima koji rukovode fabrikama oružja i municije, preneo je AP. Sastanak Putina i Kima održaće se na Dalekom istoku Rusije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Još ne znamo gde će se razgovarati. Na Dalekom istoku”, rekao je Peskov, navodeći da će razgovori biti održani između dve delegacije, kao i između dva predsednika, nakon čega će uslediti zvanična večera, preneo je Tas.

Rusija i Severna Koreja nisu zainteresovane za izjave iz SAD, istakao je Peskov, komentarišući upozorenja Vašingtona o prodaji severnokorejskog oružja Moskvi, objavio je Rojters.

Peskov je rekao da su važni interesi Rusije i Severne Koreje, a ne upozorenja iz Vašingtona. Putin i Kim će možda razgovarati i o slanju ruske humanitarne pomoći Pjongjangu, rekao je jutros zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko, preneli su ruski mediji.

Severnokorejska novinska agencija KCNA saopštila je da je Kim u nedelju popodne krenuo vozom u pratnji članova vladajuće partije, vlade i vojske. Vojska Južne Koreje procenila je da je voz ušao na teritoriju Rusije rano jutros, rekao je Jeon Ha Gju, portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

Kim je ušao u Rusiju ličnim vozom i stigao na stanicu Hasan nakon što je prešao granicu, rekli su izvori bliski ruskim vlastima, preneo je Kjodo.

Ruska agencija Tas javila je da je Putin doputovao u ponedeljak u Vladivostok, gde se održava Istočni ekonomski forum.

Kim i Putin su se poslednji put sreli u aprilu 2019. godine u Vladivostoku, a današnja putovanje je prva Kimova poseta inostranstvu od tada, pošto je Severna Koreja zatvorila granice zbog pandemije koronavirusa.

rts.rs