Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Zapad treba da sprovede kaznenu politiku prema Beogradu, jer je kako je naveo, njihov pristup Srbiji “mek”, prenosi Nacionale.

Kurti je za estonski medij “Delfi” naveo da “Srbiju treba naterati da primeni Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa sa Kosovom”.

– Evropska unija bi trebalo da zapreti Beogradu vraćanjem viznog režima. Ona bi bila spremni da odmah sprovede sporazum, jer se ne bi usudila da izgubi slobodno kretanje bez viza – rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, poruka Sjedinjenih Američkih Država treba da bude da “podršku Srbiji sa demokratskog Zapada ne treba uzimati zdravo za gotovo”.

Na pitanje da li Zapad treba da da “ultimatum” Srbiji, Kurti je odgovorio potvrdno i dodao da bi trebalo da se razmotri opcija ukidanja direktnih stranih investicija.

– Da, mislim da bi protiv Srbije trebalo preduzeti oštre mere za strane investicije. Kada bi im se zapretilo povlačenjem, Srbija bi se odmah disciplinovano ponašala i sprovela naš dogovor – rekao je Kurti.

blic.rs