MOSKVA – Vežbe NATO-a najavljene za 2024. godinu, najveće od Hladnog rata, deo su priprema za vojni sukob sa Rusijom i još jedan korak ka destabilizaciji situacije u Evropi, ocenio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Gruško je naglasio da su vežbe provokativne i agresivne prirode, neka vrsta demonstracija sile i pokušaj vojno-političkog pritiska, javile su RIA Novosti.

“Scenario je formulisan tako da ne ostavlja nikakvu sumnju da je to deo priprema za vojnu akciju i sukob sa Ruskom Federacijom”, rekao je on novinarima.

Ranije je objavljeno da NATO planira da održi najveće vojne vežbe od Hladnog rata u proleće 2024. godine u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama a scenario predviđa uvežbavanje akcija za odbijanje navodnog ruskog napada.

“Još jedan smišljen korak ka destabilizaciji situacije u severnoj Evropi”, dodao je diplomata.

Prema rečima Gruška, sa vojne tačke gledišta, takva odluka neće doneti ništa.

“Međutim, to još jednom naglašava potrebu sprovođenja svih odluka koje su donete i koje će biti donete u budućnosti, kako bi bile obezbeđene zapadne granice Rusije, uključujući i one u severozapadnoj zoni”, naveo je zamenik šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

indeksonline.rs/Tanjug