Sjedinjene Američke Države prvi put šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom. Radioaktivni materijal mogao bi da bude još jedan izazov za Ukrajinu, nakon oporavka od rata. Delovi zemlje već su prekriveni neeksplodiranom kasetnom i drugom municijom i stotinama hiljada nagaznih mina

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena prvi put će Ukrajini poslati kontroverznu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum i može da probije oklop, prenela je agencija Rojters pozivajući se na dokument u koji je imala uvid i potvrdu dva američka zvaničnika.

Municija, koja bi mogla da pomogne da se unište ruski tenkovi, deo je nove vojne pomoći za Ukrajinu, koja bi trebalo da bude objavljena naredne nedelje. Municija može da se ispaljuje iz američkih tenkova Ejbrams koji bi, kako je naveo jedan izvor upoznat sa situacijom, trebalo da budu isporučeni Ukrajini narednih sedmica.

Jedan od zvaničnika rekao je da će novi paketi pomoći biti vredan između 240 i 375 miliona dolara, u zavisnosti šta u njemu bude.

Vrednost i sadržaj paketa još se utvrđuju, naveli su zvaničnici.

Bela kuća nije odgovorila na zahtjev Rojtersa za komentar, prenosi Glas Amerike.

Britanija već slala ovu vrstu naoružanja

Britanija je Ukrajini poslala municiju sa osiromašenim uranijumom ranije ove godine, ali bi ovo bila prva američka pošiljka te vrste i verovatno će biti kontroverzna, preneo je Rojters.

Bajdenova administracija je prethodno odlučila da Kijevu pošalje kasetnu municiju, uprkos strahovanjima zbog posledica po civile.

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom je tema žestoke debate.

Međunarodna koalicija za zabranu oružja za uranijumom navodi da postoje opasni zdravstveni rizici od udisanja ili unošenja u organizam čestica osiromašenog uranijuma, uključujući rak ili oboljenja kod novorođenčadi.

Osiromašeni uranijum, koji je sporedni proizvod procesa obogaćivanja uranijuma, koristi se za municiju zbog znatne gustine uslijed čega lako probije oklop.

Opasnost za Poljsku

Zapadne isporuke municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini dovode do kontaminacije radioaktivnih supstanci u tlu i ta zemlja više nije pogodna za život, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova za ruski list “Komsomoljska pravda“.

Prema njenim rečima, posledice primene municije sa osiromašenim uranijumom mogu da utiču i na Poljsku, gde je u maju ove godine, kao i u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, primećen značajan porast radijacije.

“Razlog tome je, verovatno, što je u Ukrajini došlo do eksplozije municije sa osiromašenim uranijumom koji se nalazio u skladištu u gradu Hmeljnicki“, istakla je.

Zaharova je obratila pažnju na to da nakon što se radioaktivne padavine spuste na zemlju, sva zemlja koja je bila pod oblakom koji se podigao iznad skladišta, kao i u njegovoj blizini, već je zaražena radionuklidima.

“Ukrajinci moraju da shvate da Britanci isporučuju pravi otrov koji garantuje dobijanje kancerogenih tumora i to zahteva da se granate sa osiromašenim uranijumom što pre odvezu uz zemlje“, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Municija sa osiromašenim uranijumom korišćenja tokom NATO bombardovanja u Srbij

Osiromašeni uranijum je radioaktivan, ali znatno manje od prirodnog, mada čestice mogu da se zadrže dugo vremena.
Sjedinjene Države su koristile ogromne količine municije sa osiromašenim uranijumom tokom zalivskih ratova 1990. i 2003. godine i NATO intervencije u bivšoj Jugoslaviji 1999, prenosi Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju navela je da istraživanja u bivšoj Jugoslaviji, Kuvajtu, Iraku i Libanu “sugerišu da ostaci osiromašenog uranijuma koji se nalaze u sredini ne predstavljaju radiološku opasnost po stanovnike pogođenih regiona”.

Međutim, radioaktivni materijal mogao bi da bude još jedan izazov za Ukrajinu, tokom posleratnog oporavka. Delovi zemlje već su prekriveni neeksplodiranom kasetnom i drugom municijom i stotinama hiljada nagaznih mina.

U nedavnim paketima američke vojne pomoći Ukrajini poslate su protivvazdušne rakete, artiljerija i kopnena vozila, dok se nastavlja ukrajinska kontraofanziva.

Od početka ruske invazije, u februaru 2022. godine, Amerika je Ukrajini poslala vojnu pomoć u iznosu od više od 43 milijarde dolara.

naslovi.net