Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka o izborima biti doneta u narednom periodu, pošto se bude završilo nekoliko značajnih događaja.

Dačić je za Tanjug rekao da je u svakodnevnoj komunikaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o tome da će o izborima biti reči kada se budu završili događaji poput sastanka u Briselu i zasedanja Generalne skupštine UN, te da će tada doneti određene odluke.

Dačić je napomenuo i da se mora voditi računa o tehničkim stvarima kako se ide na izbore.

– Moraju da se donesu određene odluke, da se steknu uslovi, da se vidi da li će se ići na usvajanje budžeta za narednu godinu, kao i da li će se istovremeno održati i lokalni izbori ili i beogradski i parlamentarni. A da bi se za to stekli uslovi opet treba videti kako se skraćuje mandat određenih lokalnih samouprava. Ima tu mnogo tema – naveo je Dačić.

On je kazao da nije reč o tome da li neko hoće da ide na izbore, dodajući da ih “Vučić jedva čeka”, ali da ne razume opoziciju koja traži izbore, a sva istraživanja govore da će opet da izgube.

Dačić je ponovio stav da nije za vanredne izbore jer, kako kaže, izbori u načelu odvlače pažnju od vršenja posla koji treba da se radi, a upitao je i ko garantuje da, ako se izbori održe u decembru, neko neće doći za pet meseci i reći da nije zadovoljan rezultatima i da treba ponovo da se ide na izbore.

Tanjug/Blic