Tradicionalno dobra saradnja Novog Pazara i Savezne Republike Nemačke biće nastavljena, zaključeno je nakon sastanka gradonačellnika Nihat Biševca i ambasadorke Nemačke u Beogradu, Anke Konrad. Gradonačelnik Biševac je u izjavi za medije podsetio da je partnerstvo sa tom zemljom rezultiralo realizaciom projekata u oblasti obrazovanja, zdravstva, priverede i podrškom privatnim preduzetnicima, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života građana Novog Pazara.

„Pričali smo, sem o realizovanim, i o onim projektima koji su trenutno aktuelni ali i o svim oblicima saradnje koja nas očekuje u perspektivi. Možemo biti obostrano zadovoljni dosadašnjom saradnjom, a naravno da ivek ima prostra za unapređenje ranije uspostavljenih, partnerskih odnosa. Posebno smo fokusirani na projekte GIZ-a, BMZ, koji pružaju podršku povratnicima i onim kategorijama nezaposlenih lica koja, uz određene obuke dobijaju sredstva za pokretanje sopstvenih delatnosti, ili lica koja do radnih mesta dolaze kroz programe prekvalifikacije i dokvalifikacije“, rekao je gradonačelnik Biševac. U nizu konkretnih dogovora, u narednom periodu najavljeno je i uspostavljanje saradnje sa gradovima u Nemačkoj.

Tokom prve zvanične posete Novom Pazaru, ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad istakla je zahvalnost na toploj dobrodošlici i prilici da nauči nešto novo o istoriji jednoj, istorijski značajnog kraja.

„Razgovarali smo o tome šta gradovi žele i mogu da urade kako bi građani ostali da žive u njima i kako zemlja iz koje dolazim može da pomogne u tome. Povezivanje gradova Nemačke sa vama i jačanje partnerstva su ključne reči ovog sastanka. Nemačke kompanije i Agencija za razvoj i saradnju su došle u Srbiju da bi pružile podršku u tri segmenta: u sferi zapošljavanja, sferi klime i energetike i oblasti dobrog upravljanja“, kazala je ambasadorka Konrad naglašavajući da je Novi Pazar jedan od pozitivnih primera i kako je rekla, priznat grad u pogledu dobrog upravljanja i transparentnosti.

Konrad je nešto ranije obišla Muzej Ras i groblje jevrejske zajednice u Novom Pazaru.

indeksonline.rs