PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong-Un pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Severnu Koreju, što je ruski predsednik prihvatio, objavili su danas severnokorejski državni mediji.

Novinska agencija KCNA nije navela kada bi ta poseta mogla da se desi.

Kim je rekao Putinu da je njihov sastanak na ruskom Dalekom istoku doveo do podizanja bilateralnih odnosa na novi nivo i izrazio spremnost za negovanje stabilnih odnosa orijentisanih ka budućnosti u narednih 100 godina, javila je KCNA.

Kim je pozvao Putina da poseti Severnu Koreju na kraju prijema, koji je priredio ruski predsednik nakon što su razgovarali na kosmodromu Vostočni, preneo je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da nije planirano da Putin poseti Pjongjang.

Severnokorejski mediji su objavili da su se Kim i Putin saglasili da dodatno ojačaju stratešku i taktičku saradnju u suočavanju sa, kako su naveli, “vojnim pretnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista”.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Severna Koreja može da obezbedi isporuke oružja i municije Rusiji za rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang su negirali takve namere, preneo je Rojters.

Stejt department je saopštio da Vašington “neće oklevati” da uvede dodatne sankcije Rusiji i Severnoj Koreje, ukoliko sklope bilo nove poslovne aranžmane u vezi sa oružjem.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Jang-ho, koji je zadužen za odnose sa Severnom Korejom, izrazio je duboku zabrinutost zbog vojne saradnje i mogućih isporuka naoružanja između Pjongjanga i Moskve.

Ministar je rekao da je očigledno da Rusija i Severna Koreja, kako je naveo, “tragaju za nekom vrstom vojnog dogovora”.

indeksonline.rs/Tanjug