VAŠINGTON – Sedam republikanaca koji se uz Donalda Trampa bore da budu kandidati svoje stranke na predsedničkim izborima u SAD sledeće godine, učestvovali su u drugoj TV debati, a bivši američki predsednik je i ovog puta izostao.

U debati koja je u sredu održana u Biblioteci i muzeju Ronalda Regana u mestu Simi Vali u Kaliforniji, učestvovali su bivši potpredsednik Majk Pens, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, guverner Floride Ron Desantis, guverner Severne Dakote Dag Burgum, senator Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i preduzetnik Vivek Ramsvami.

Kandidati su u TV debati uglavnom kritikovali odsutnog Trampa, predsednika SAD Džozefa Bajdena, ali i jedni druge, najviše zbog pitanja odnosa sa Kinom, migarcione i ekonomske politike, prenosi Rojters.

Tramp, koji je za 37 procentnih poena ispred svog najbližeg rivala za nominaciju, u najnovijoj anketi Rojters/Ipsos, preskočio je debatu, kao i prvu u Viskonsinu prošlog meseca.

Guverner Floride Ron Desantis nazvao je Trampa “nestalim u akciji” i okrivio ga što je za bilione dolara uvećao nacionalni dug.

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, redovni Trampov kritičar, izjavio je da se Tramp “plaši” i da je on “Paja Patak” jer je preskočio debatu.

Majk Pens, potpredsednik SAD za vreme Trampove administracije od 2017-2021, saopštio je da bi u slučaju da bude izabran imao suprotan pristup od bivšeg američkog predsednika.

Bajden, potencijalni demokratski kandidat za novembarske izbore 2024., takođe se našao na meti kritika republikanskih kandidata, koji su osudili njegovo upravljanje ekonomijom i problemom sa migrantima na južnoj granici sa Meksikom.

Nekoliko minuta pre nego što je debata počela, Tramp je govorio na tribini u Mičigenu, gde se radnicima autoindustrije koji traže veće plate I bolje uslove rada u utroak u protestu pridružio aktuelni predsednik SAD.

“Svi oni kandidati za posao. Da li neko među njima vidi nekog potpredsednika ? Mislim da ne”, izneo je Tramp mišljenje o svojim konkurentima republikancima za predsedničku nominaciju, koji su učestvovali u debati.

Sa izbegavanjem obe debate, bivši predsednik je pokazao da je u kampanji fokusiran na Bajdena, svog nekadašnjeg, a možda i budućeg protivnika, a ne na republikanske kandidate koji dosta zaostaju u dosadašnjim anketama, navodi Rojters.

Republikanci će zvanično izabrati svog kandidata na konvenciji u julu uoči predsedničkih izbora u novembru 2024.

indeksonline.rs/Tanjug