KIJEV/MOSKVA – Rat u Ukrajini – 566. dan. Kijev tvrdi da Moskva sprema veliku kampanju mobilizacije novih trupa, ali i da su ukrajinske snage oslobodile 49 kvadratnih kilometara u pravcu Bahmuta na istoku zemlje. Moskva, s druge strane, ocenjuje da IAEA prećutkuje problem municije sa osiromašenim uranijumom. Najavljuje da će severnokorejski lider Kim Džong Un narednih dana posetiti Rusiju.

SAD poručuju da bi Putinov sastanak sa Kimom bio ogromna greška. Britanski premijer Riši Sunak, tvrdi da je Rusija gađala civilni teretni brod.

Moskva je optužila Kijev za jučerašnjipokušaj napada dronovima naBelgorodsku oblast. Najavljuje da će severnokorejski lider Kim Džong Un narednih dana posetiti Rusiju. SAD poručuju da bi Putinov sastanak s Kimom bio ogromna greška.

Istovremeno, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je neprihvatljivo da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje određene aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom.

Kijev, s druge strane,tvrdi da bi Rusija uskoro mogla da pokrene veliku kampanju mobilizacije kako bi pokušala da regrutuje stotine hiljada vojnika iz unutrašnjosti Rusije. Navodi i da su ukrajinske snage oslobodile 49 kvadratnih kilometara u pravcu Bahmuta na istoku zemlje.

U međuvremenu je, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, posetila Kijev i poručila da je Ukrajini mesto u Evropskoj uniji, dok je britanski premijer Riši Sunak izjavio da je Rusija gađala civilni teretni brodu Crnom moru.

Oglasio se i bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus, koji je izjavio da SAD moraju da pošalju rakete dugog dometa, ali i da ubrzaju isporuku borbenih aviona Ukrajini.

Odnosi Rusije i Kine dostigli su poslednjih godina do sada najviši nivo, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa zamenikom kineskog premijera Džang Guokingom.

rtv.rs