Od početka septembra kreću najavljena povećanja, koja će se nastaviti iz meseca u mesec, pa sve do kraja godine. Prvog u mesecu prestaje da važi zamrzavanje cena bankarskih usluga, pa bi one sada mogle biti skuplje. Prosvetnim i medicinskim radnicima od sutra sleduje prvo povećanje plate od 5,5 odsto, a već u oktobru povećanje stiže i za penzionere. Ipak, u istom mesecu stiže i loša vest, a to je da će računi za struju i gas biti uvećani do 10 odsto.

Iako su za sada precizirana povećanja jedino kada su u pitanju plate medicinarima i prosvetnim radnicima, iznosi ali i tačni datumi za ostala najavljena povećanja, biće poznati od narednog meseca i to u svim pomenutim segmentima.

Povećanje bankarskih usluga

Prvog septembra prestaje da važi dogovor između Narodne banke Srbije i poslovnih banaka o zamrzavanju cena naknada i provizija, a to znači da bi od tog meseca brojne usluge, poput održavanja tekućeg računa i provizija, mogle da budu skuplje.

Banke u Srbiji su prošle godine na preporuku NBS, te usluge smanjile za 30 odsto i to na nivo koji je važio na početku 2021. godine. Da li će ih one povećati za sada nije poznato, jer prema tvrdnji NBS nijedna banka se po tom pitanju nije izjasnila u predviđenom roku koji je iznosio 45 dana pre planiranog usvajanja izmene.

Vladimir Vasić, stručnjak za finansije, nedavno je povodom ovog pitanja izjavio da bankari od 1. septembra imaju pravo da odmrznu svoje cenovnike, a poskupljenje usluga zavisi od banke do banke, njihove procene i situacije na tržištu. Kako je istakao, iako imaju pravo, to ne mora da znači da će one to i učiniti.
Vasić naglašava da u slučaju poskupljenja usluga, banka je u obavezi da obavesti klijenta i dostavi mu informaciju o novom cenovniku unapred dva meseca.

Povećanje plata medicinarima i prosvetim radnicima

Od 1. septembra stiže prvo povećanje plata za 143.867 zaposlenih u prosveti. Ovo vanredno povećanje plata iznosiće 5,5 odsto, a nakon toga će u januaru doći i redovno povećanje za još 10 odsto. Nastavnici u srednjim i osnovnim školama već od 1. septembra mogu da računaju na oko 4.000 dinara veću platu, dok vaspitačima sleduje oko 3.200 dinara.

Na povišice u prosveti pravo ima pet kategorija zaposlenih:

predškolsko obrazovanje 28.813 zaposlenih,
osnovno obrazovanje 75.162,
srednje obrazovanje 35.957,
učenički standard 1.514 zaposlenih,
studentski domovi 2.416.

naslovi.net