NJUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije naredio podizanje borbene gotovosti, ali da su redovne aktivnosti vojske nešto pojačane.

“Nisam naredio podizanje borbene gotovosti. To su naše redovne aktivnosti i ništa više od toga.

Mi smo u jednom trenutku podigli borbenu gotovost na najviši nivo. Tada je bilo mnogo hiljada pripadnika naše vojske. To se u ovom trenutku ne dešava, ali su redovne aktivnosti nešto pojačane”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o koloni oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije koja je primećena na putu ka Kopnenoj zoni bezbednosti.

Dodao je da će, ukoliko bude dolazilo do dizanja borbene gotovosti, javnost o tome biti
odmah obaveštena.

“Naše je da našu vojsku obučavamo, da naša vojska bude snažna, da ima mnogo više vežbi, mnogo više gađanja, pokreta i aktivnosti”, naveo je predsednik.

Govoreći o sastanku sa kineskim potpredsednikom Han Džengom, rekao je da je tokom razgovora pokrenuo pitanje Kosova i Metohije zbog potencijalne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Ali i zbog svega onoga što ne mogu u potpunosti da razumem, a tiče se napada Prištine i svakodnevnih pritisaka na srpski narod i iseljavanja. Verujem da ću u oktobru imati moguće do sada i najvažniji sastanak sa predsednikom Sijem, gde će na moju molbu, uveren sam, jedna od izuzetno važnih tema biti i Kosovo i Metohija”, rekao je predsednik Srbije.

indeksonline.rs/Tanjug